Arborétumba járni télen is érdemes

Hajlamosak vagyunk télen megfeledkezni a botanikus kertekről és arborétumokról, pedig ezek a növénygyüjtemények a hideg évszakban is szerte az országban tárt karokkal várják a látogatókat. Az arborétumok télen is növénykülönlegességek sorát kínálják, és garantáltan maradandó élményekkel leszünk gazdagabbak. Ráadásul így néhány órára egy másik földrészen érezhetjük magunkat. Mutatok is néhány arborétumot, amelyet érdemes meglátogatni télen is. Ilyen csodálatosak az arborétumok télen!

Erdőtelki Arborétum

Ezt kínálják az arborétumok télen

Az utóbbi években egyre ritkábbanvan lehetőségünk kihasználni a havas tél örömeit. Pedig nagyszerű érzés egy arborétum sétaútjait róni a lábunk nyomán ropogó hóban, és csodálni a fehér lepelbe öltözött fákat, bokrokat. Ha tehetjük, ne hagyjunk ki egy ilyen alkalmat.

Persze hó nélkül is csodás sétákat tehetünk hazánk bármelyik arborétumában. A legtöbb helyen találunk télen virágzó fákat, bokrokat, de az örökzöld növények is ezernyi csodát rejtenek. Az ingyenesen látogatható arborétumainkat – például a Budai Arborétum és Mőcsényi Mihály Botanikus Kert is érdemes felkeresni egy kellemes sétára.

A Budai Arborétum egy ingyenesen látogatható vadregényes kert Budapest XI. kerületében. Buda tüdeje a Gellért-hegy déli lábánál, a volt Corvinus Egyetem, ma MATE területén található. A 7,2 hektáros Budai Arborétum legrégebbi részét még 1893-ban alapították, a legidősebb fák ebből az időszakból maradtak fenn. Az ország egyik leggazdagabb arborétuma minden évszakban csodálatos növényekkel, belépőjegy nélkül várja a kikapcsolódásra vágyókat. Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában.

A botanikus kertjeink és legnagyobb arborétumaink üvegházakkal is rendelkeznek, ahol trópusi és egzotikus növényekkel ismerkedhetünk meg. Itt szakszerű választ kaphatunk arra is, hogy kedvenc szobanövényünket miként neveljük úgy, hogy évekig gyönyörködhessünk benne.

Ilyen csodálatosak az arborétumok télen!

Trópusok Nyíregyházán

A nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert ritka különlegességeket kínál. Aki kíváncsi arra, hogy hogyan terem a kakaó, a bors, vagy hogyan néz ki a cukornád, az ne mulassza el a látogatást.

Itt is látható a világ egyik legszebb tündérrózsája, a viktória virág (Victoria amazonica).

A viktória virág (Victoria amazonica) vagy más néven amazonasi óriás tündérrózsa a tündérrózsák családjába tartozó vízinövény. Ahogy neve is mutatja, természetes élőhelye igen messze található Magyarországtól, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin él. Elég azonban csupán a budapesti Füvészkertbe ellátogatni, hogy megcsodálhassuk különleges szépségét. Sőt most videó formában el is hoztam neked.

Valóságos szőnyeget alkotnak a vízijácintok. Ugyancsak különleges látványt nyújt az akár tíz-húsz méterre felkúszó pipavirág, amely lakásban is nevelhető, természetesen szerényebb méretben.

Gazdag gyűjtemény látható golgotavirágokból is, amelynek nem egy faja finom passiógyümölcsöt terem.

Csipkeruhák a Kámoni arborétumban

A Nyugat-Magyarországon élők már az idén is megcsodálhatták téli természet ezernyi csodáját. A Vas megyei megyeszékhelyen, Szombathelyen található Kámoni Arborétum fái és bokrai is csodálatos fehér csipkeruhába öltöztek. Bár a látvány élőben az igazi, de a havas Kámoni Arborétum fotóit is érdemes megcsodálni.

Debrecen örökzöldjei

A Diószegi Sámuel Botanikus Kert gazdag örökzöld állománnyal rendelkezik. Az egyik büszkeség az örökzöld magnólia. Hatalmas, fehér kehelyvirágait ugyan csak nyáron csodálhatjuk meg, de csillogóan fényes felületű, fonákjukon bársony-barna leveleiben most is gyönyörködhetünk.

Ritkaságnak számít a szintén örökzöld kúszó trombitacserje, amely kecskekörömhöz hasonló levelei és hüvelyes terméstokjai révén télidőben is szép látványt nyújt. Gazdag a választék magyalokból (Ilex), a dérbabérokból és bangitákból is.

Örökzöld bambuszokból itt található Közép-Kelet-Európa második legnagyobb gyűjteménye. Az elsőbbség e téren legnagyobb botanikus kertünkké, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kerté. Aki zöldet akar látni télen is, a Debrecenben bőven töltekezhet a látvánnyal.

Soproni varázslat

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében megtapasztalhatjuk, hogy a tél is mennyi színt kínál a természetben. A díszsomok sárga, piros, és mélybordó vesszői virítanak a hó felett. A varázsmogyoró téli virágzásra rendelkezett be. Sárga, csillag alakú, illatos virágai messzire virítanak.

A savanyú talajon jól érzik magukat a hangák. Ha melegre vágyunk, térjünk be az üvegházba, ahol többek közt karácsonyi kaktuszokban és ciklámenekben gyönyörködhetünk.

alpesi erika

Szegedi egzotikumok

Az Újszegeden található Egyetemi Füvészkert üvegházainak igen gazdag és változatos a növénygyűjteménye. Van ahol narancs- és citromfák illatoznak, majd a fatermetű kaktuszok és euphorbiák között nézelődhetünk, de trópusi gyümölcstermőkkel is megismerkedhetük.

A különböző részlegek Mexikóba, Brazíliába, Dél-Afrikába vagy Ausztráliába repítik a látogatót pillanatok alatt. Olyan egzotikus gyűmölcsöket ismerhetünk meg, mint a guava vagy csillaggyümölcs.

A nefelejcskék színról az fokföldi ólomvirág, rózsaszín-bíbor-narancs árnyalatokról a a murvafürtök gondoskodnak.

Fényshow a budapesti Füvészkertben

Az ELTE Füvészkertben a növények mellett csodálatos fényvilágban is gyönyörködhetünk.

2023. október végétől 2024 tavaszáig valóságos mesekertté változik hazánk első botanikus kertje, a több mint 250 éves ELTE Füvészkert. Több lengyel város – köztük Krakkó – után Budapestre is megérkezik a Garden of Lights multimédiás fényshowja, hogy a látványos színeivel és fényeivel elbűvölje a családokat. A különleges program előkészületei már megkezdődtek, már alakul a mesevilág a Füvészkertben, hamarosan a jegyek elővételi értékesítését is megkezdik.

A fényshowra külön jegy megváltása szükséges. Ezt érdemes előre, online beszerezni, mert elfogyhatnak a helyek és hoppon maradunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük