Aranybulla-emlékmű Székesfehérváron

A székesfehérvári Csúcsos-hegyen 1990 óta áll a Rérfalvi Sándor által 1972-ben alkotott Aranybulla-emlékmű. Az Aranybulla emlékévnek nyilvánított 2022-ben az Árpád-ház program keretében, kormányzati támogatásból teljesen megújult az emlékmű és környezete. Kilátóterasz, kerékpáros pihenő, erdei sétaút, valamint egy új parkoló is épült a látványosság köré, ahol 800 évvel ezelőtt, 1222-ben II. András kibocsátotta az arany függőpecséttel ellátott, a magyar alkotmány alapjait jelentő szabadságlevelet, az Aranybullát.

felújított Aranybulla-emlékmű Székesfehérváron

Aranybulla-emlékmű

A magyar alkotmány alapját jelentő szabadságlevelet, az Aranybullát 1222-ben II. András király Székesfehérváron, a Csúcsos hegyen kiáltotta ki. A dekrétum a király és a nemzet jogait, kötelezettségeit és a nemzeti kiváltságokat rögzítette.

Az Aranybulla nemcsak magán kiváltságokat, hanem egész közösségeket érintő előírásokat is tartalmazott. Ez egy a korát megelőző, fontos jogi dokumentum volt, amit az alkotmányosság egyik legfőbb európai pilléreként tartanak számon mind a mai napig. Az Aranybulla név azért ragadt rá, mert arany függőpecséttel hitelesítették.

Az Aranybulla kiadásának 750. évfordulájára Rétfalvi Sándor készített mészkő emlékmű 1972-ben. ez azonban csak 1990-ben került jelenlegi helyére. Helyét 1990-ig egy szovjet T-34-es tank foglalta el.

Aranybulla-emlékmű felújítás előtt Székesfehérváron

1922 és 1950 között már állt ezen a helyen egy Aranybulla-emlékmű, ami a második világháborúban megsérült, így 1950-ben eltávolították.

Az Aranybulla-emlékmű 2022-es megújításakor homokfúvásos technikával tisztították meg Rétfalvi Sándor alkotását. A feliratokat is helyreállították rajta. A meglévő növények megtartása mellett összesen 152 fát, 5438 cserjét, és sövényt ültettek, melyekről automata öntözőrendszer gondoskodik.

A felújított Aranybulla emlékműhöz augusztus végéig Ikarus panoráma autóbusszal is lejuthatunk Székesfehérvár autóbusz pályaudvaráról.

Az emlékművön az Aranybulla alábbi szövegrészlete olvasható: „Méltó szolgálattal szerzett birtokából soha senki meg ne fosztassék.”

Aranybulla-emlékmű Székesfehérváron

A fotók Székesfehérvár Facebook oldaláról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük