Antik Rózsák kertje a nagyari Luby-kastélyban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagyar község egyik fő vonzereje a kastélyszállóként üzemelő Luby-kastély és a kertjében kialakított rozárium. Az Antik Rózsák kertje elsősorban a 19. században vagy azt megelőzően nemesített fajták gyűjteményes kiállítása. A közel 5.000 tő rózsa látványa és illata nyár elején a legcsodálatosabb, feledhetetlen élménnyel ajándékozza meg az idelátogatókat. Nézd meg fotókon, aztán pedig személyesen hazánk egyik legromantikusabb és legelbűvölőbb rózsakertjét!

Antik Rózsák kertje a nagyari Luby-kastélyban

Antik Rózsák kertje a Luby-kastélyban

A rózsa az egyik legősibb és legkedveltebb dísznövény szerte a világban. Tiszteletének és nemesítésének több ezer éves hagyománya van, amit napjainkban is óvnak és folytatnak. Hazánkban is egyre több csodálatos rózsakertet csodálhatunk meg.

Antik Rózsák kertje a nagyari Luby-kastélyban

A Nagyarban található Luby-kastély pár évtizede még romjaiban roskadozott. Ma pedig a szépen felújított kastély és rószakertje igen kedvelt úti cél és rendezvény helyszín.

A Luby-kastélyt a házasodni készülő Luby Géza országgyűlési képviselő építette késő klasszicista stílusban 1777 és 1879 között. Itt született és a közeli családi kriptában nyugszik Luby Margit tanár, neves szatmári néprajzkutató. Az épületet fénykorában csodálatos park és illatozó rózsaliget vette körül.

A világháborúk és államosítások után egyre romlott a kastélyépület állapota, a növények kipusztultak. A romokban álló és teljesen kifosztott kastélyt 2010 és 2013 között új tulajdonasai teljesen felújították.

Antik Rózsák kertje a nagyari Luby-kastélyban

A kastélyszálló mellett kialakításra került a Luby Interaktív Kastélymúzeum és az egykori rózsakert is visszakapta régi fényét. Az Antik Rózsák Kertjében mintegy 5 000 ritka rózsafajtában gyönyörködhetünk.

A rózsakertet kizárólag a 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajták újratelepítésével alakították ki. A rózsakert közepére egy kör alakú, szobros-csobogós szökőkút került, és mindezt csodálatos rózsalugasok, pergolák, sövények ölelik körbe.

Csak olyan rózsafaj található itt, ami már a kastély építésekor is létezett. A rózsafajták pontos ismertetése lehetetlen, ezért inkább felhasználás és díszértékek szerint csoportosították őket: vad fajok, középkori rózsák, kerti rózsák (nemes rózsák) ezen belül – teahibridek, polyantha és polyanthahibrid rózsák, floribunda rózsák, törpe rózsák, kúszórózsák, talajtakaró rózsák, sövényrózsák váltják egymást.

Antik Rózsák kertje a nagyari Luby-kastélyban

A gyönyörű kastély és kertje kedvelt esküvői helyszín. A nyári hétvégi látogatás előtt javasolt telefonon érdeklődni a nyitva tartásról, mert szinte minden hétvégén zártkörű rendezvényt tartanak.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg a kastély csodálatos átalakulását és tudj meg többet a történetéről!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük