Angyalvár, a pápák titkos menedéke Rómában

Az Angyalvár (Castel Sant’Angelo) Róma egyik ikonikus épülete a Vatikán közelében. A kerek épület valójában nem egy középkori erőd, hanem Hadrianus császár mauzóleuma. Nevét a  tetején álló angyalszoborról kapta. Napjainkban múzeumként működik. Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják.

Angyalvár, Castel Sant’Angelo Rómában

Angyalvár (Castel Sant’Angelo) Rómában

Az Angyalvár (Castel Sant’Angelo) kerek épülete eredetileg Hadrianus császár síremlékének épült 135 és 139 között. Alapépítménye egy 84 m élhosszúságú négyszög, amelyen egy 60 m átmérőjű monumentális henger áll. Ez alatt találjuk a sírkamrákat.

Az Angyalvár nevet az 590-ben pusztító pestisjárvány idején kapta. A legenda szerint egy alkalommal I. Gergely pápa a vár tetején meglátta Szent Mihály arkangyalt, amint kardját visszahelyezi hüvelyébe, jelezve ezzel, hogy végetért a járvány.

Sokáig a császárok temetkezőhelye volt, majd fokozatosan katonai erőddé alakították át. Egy időben börtönként szolgált.

Az évszazadok során sok harc folyt az Angyalvár megszerzéséért, ezért Róma lakosai 1379-ben a lebontása mellett döntöttek. Szerencsére csak a márványborítást tüntették el.

A pápák többször használták menedékként az Angyalvárat tették menedékükké, egy titkos folyosóval (Passetto di Borgo) össze is kötötték a Vatikánnal. A kevés védelmet nyújtó lateráni Szent János bazilika melletti palotákból a biztonságosabb Vatikánba költöző III. Miklós pápa (1216-1280) ötlete volt, hogy a Vatikánt övező egykori városfal tetején titkos folyosót alakítsanak ki. A kívülről észrevehetetlen, nyolcszáz méteres folyosón veszély esetén a pápa néhány perc alatt át tudott menekülni a Vatikánból az Angyalvárba.

Kiállítások

Az Angyalvár ma fegyver- és festménygyűjteményeknek is helyet ad. Az épület történetét bemutató tárlat, a pápa dísztermei mellett megtekinthető a pincében lévő kínzókamra és a egykori császári temetkezőfülkék is.

Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják. A hidat Péter, és Pál apostol szobra, valamint tíz angyal díszíti.

Ponte Sant’Angelo, Az Angyalvár hídja

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük