Andrássy-Mauzóleum – Krasznahorkaváralja

Az Andrássy-Mauzóleum, a „gömöri Tadzs Mahal” a szlovákiai Krasznahorkaváralján található, különlegesen szép műemléki épület. A szecessziós stílusú, csupa márvány sírhelyet 1904-ben építtette Krasznahorka ura, Andrássy Dénes szeretett felesége, Franciska számára.

Andrássy Dénes és Hablawetz Franciska házassága

Az Andrássy-Mauzóleum Gróf Andrássy Dénes és neje Hablawetz Franciska sírját rejti. Gróf Andrássy Dénes (1835-1913) Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt.

Az ifjú gróf bécsi tanulmányainak idején ismerkedett meg későbbi feleségével, a polgári származású Hablawetz Franciskával (1838-1902). Dénes szüleinek tiltakozása ellenére 1866. április 6-án Pisában házasságot kötöttek. A rangon alul kötött házasság miatt Dénest apja megfosztotta az elsőszülöttnek járó jogaitól. Feleségével külföldre mentek, felváltva éltek Bécsben és Münchenben.

1871-ben elhunyt Dénes egyetlen fivére, majd egy évvel később pedig édesapjuk is. Más férfi örökös híján a hatalmas birtokot Dénes örökölte meg.

A házaspárnak nem voltak gyermekeik, ezért sokat jótékonykodtak, gyermekeknek, árváknak, özvegyeknek, idős és szegény embereknek segítettek. Dénes Franciska halála után vagyonából több millió koronát áldozott iskolák, kórházak, árvaházak, szegényházak, múzeumok építésére. Andrássyék az elsők voltak Magyarországon, akik 1898-ban nyugdíjat kezdtek fizetni nagybirtokaik alkalmazottainak.

Andrássy-Mauzóleum építése

Dénes és Franciska házassága harminchat évig tartott, amelynek Franciska 1902-es Münchenben bekövetkezett halála vetett véget. Andrássy Dénes rögtön megrendelte a sírelemék megtervezését.

Az első tervek szerint a kripta a középkori krasznahorkai vár egyik bástyája, vagy egy, a grófi birtokon felépített önálló építmény lett volna. A legenda szerint a mauzóleum azért került Krasznahorkaváraljára, mert Franciskát nem engedték a „büszke várba”, mert nem volt megfelelő a származása. Így az Andrássyak által használt lakószóbák ablakai a síremlékre néznek.

Az építési munkálatokat 1903 márciusában kezdte meg müncheni művészek egy csoportja. A kripta az őt körülölelő parkkal másfél év alatt épült föl. A mauzóleum tervezője a huszonnyolc éves Richard Berndl (1875-1955), a müncheni iparművészeti iskola tanára volt. Az építkezést Eduard Schmucker vezette, a külső és belső tér szobrászati díszítését Max Frick alkotta, a festői munkák és a mozaikdíszítések tervei Throll Károly munkái, az oltári készletet és a további ötvösmunkákat Adolf Mayrhofer készítette.

Franciska halálának második évfordulóján került sor az ún. nagy krasznahorkai temetésre, amikor a grófné földi maradványait Münchenből ideszállították, és ünnepélyes keretek között elhelyezték a mauzóleumban.

Dénes tizenegy évvel élte túl feleségét, 1913-ban hunyt el a szicíliai Palermóban, és szintén az Andrássy-mauzóleumban helyezték örök nyugalomra.

A szecessziós rotundaszerű épület építéséhez a világ különböző márványbányáiból szállították a legjobb minőségű anyagot. Egyiptomi és a bizánci-ravennai építészetre emlékeztető díszítőelemek között kiemelkedik a két carrarai márványból faragott szarkofág a a házaspár portréjával.

A kupolát apró, aranyfüsttel bevont, velencei üvegdarabokkal díszítették. A 6000 színes márványdarabból álló térhatású oltárkép Szent Franciskát ábrázolja.

Bejárat a mauzóleum parkjába

A mauzóleum homlokzatán az Andrássy címer

Ez a látvány fogad, amikor belépünk a mauzóleumba – Balra Franciska, jobbra Dénes szarkofágja

A mauzóleum mögötti parkban található egy kutyát ábrázoló szobor (Stróbl Alajos munkája) – egy tacskókutya vörös márványból. A felirat „Unser Tascherl” (a mi Tascherlünk), amely a házaspár hűséges kutyáját személyesíti meg. A szobor egy kőtalapzaton áll, melyen a következő epigramma olvasható: TREUE UM TREUE 1890-1910 (Hűség a hűségért).

Tipp: Ha zárva találjuk, az út másik oldalán lévő kis házba kell beszólni.

Krasznahorkai vár

Krasznahorka kapcsán illik pár szót ejteni a település fölé magasodó Krasznahorkai várról is. Pár évvel ezelőtt azt mondam volna, ha a közelben jársz, ha hagyd ki a Krasznahorkai vár meglátogatását.

Ezt viszont el kell halasztani. Sajnos pár évvel ezelőtt hatalmas tűz pusztított, ami megsemmisítette a vár jó részét és a benne kiállított értékeket. A felújtás még folyamatban van, így nem látogatható.

„Ottjártunkkor még nem lehetett látogatni. Amúgy meglehetős köd volt, amit a lenti képen mutatok.”

Nagyon köszönjük a fotókat Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük