Andorra látnivalói: Európa legnagyobb törpeállama

Andorra állam Európa legnagyobb miniállama. A Pireneusok völgyében Franciaország és Spanyolország közé ékelődött törpeállam turizmusának és kedvező adózási szabályainak köszönhetően virágzik. Európa 6. legkisebb állama a kiváló termeszeti adottságokkal rendelkezik. Andorra látnivalói, nevezetességei a társhercegség fővárosában, Andorra la Vellában koncentrálódnak. A főváros mellett, a Madriu-Perafita-Claror völgyekben található Nemzeti Park UNESCO világörökségi helyszín.

Andorra la Vella látnivalói

A csupán 468 km² területű társhercegség Európa legnagyobb törpeállama és az Ibériai-félsziget legkisebb független országa.

Andorra országleírás – hasznos tanácsok utazóknak

Andorra állam történelme röviden

A népvándorlás idején az Ibériai-félszigetre érkező gótokból és alánokból alakultak ki a  katalán törzsek, akik pásztorközösségekben éltek. Az Andorra területén élő törzsek jogait 819-ben foglalták írásba, ezt a dátumot tekinthetjük államalapításnak.  Önrendelkezési jogot Nagy Károlytól kaptak a mórok elleni harcban való helytállásukért. Az ellenőrzés jogot a helyi Urgel grófja élvezte, ami később az Urgelli egyházmegye püspökére szállt.

A püspök és a szomszédos francia gróf között állandó viszály volt a terület hovatartozása miatt. 1278-ban az uralom megosztásával, társhercegség kialakításával vetettek véget a vitának. Ettől kezdve az Andorra feletti uralom megosztott a francia Foix grófja (akinek társhercegi címe később a francia államfőre szállt) és a katalán La Seu d’Urgell székhelyű Urgelli egyházmegye püspöke között. Az a mai napig így van. Francia társherceg: Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Spanyol társherceg: Joan-Enric Vives i Sicília, Urgell püspöke.

1934-ben egy orosz fehérgárdista tiszt, Borisz Szkoszirev (Boris de Skossyreff) megpróbálta kezébe venni a hatalmat és Andorra fejedelmévé kiáltatta ki magát. 1941-ben aztán az urgelli püspök által küldött csendőrök kiűzték az országból.

Államformáját tekintve Andorra független parlamentáris demokrácia. A társhercegek továbbra is betöltik az államfői funkciót, de a kormányfőé a végrehajtó hatalom. A társhercegek hatalma korlátozott hatalma van, nincs példáil vétójoguk a kormány tevékenysége felett. A társhercegek ritkán vannak jelen Andorrában, delegáltjaik képviselik őket a parlamenti üléseken.

A fő törvényhozó testület az egykamarás, 28 tagú parlament, a Völgyek Általános Tanácsa (Consell General de les Valls). A képviselőket négyévente választják, 14-et egy közös nemzeti listáról, és 14-et helyben. A Völgyek Tanácsa választja meg a kormányfőt.

Andorra gazdagsága

A kis ország eléggé elszigetelten élt. Kimaradt a háborúkból és a versaillesi békeszerződésekben sem vett részt. Az 1960-as években csupán hatezer fő élt itt, napjainkra pedig közel 80.000 a lakosok száma. Az andorrai katalánok kisebbségben vannak saját országukban, a népességnek csupán 33%-át alkotják. A legnagyobb idegen népcsoport a spanyoloké (33%), a további nagy csoportokat a portugálok (11%), franciák (7%), angolok (2%), és egyéb más népek (4%) alkotják.

Az andorrai állampolgárság elnyeréséhez 20 év folyamatos Andorrában tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása szükséges.

A hivatalos nyelv a katalán, de a spanyol és a francia nyelv is nagyon elterjedt. A domináns vallás a római katolikus.

1993-ban elkészült az ország első alkotmánya, kialakult a parlamentáris demokrácia, és az ország hivatalos szervei a fővárosnak kinevezett Andorra la Vellában kaptak helyet.

Mára Andorra a nyugat-európai fejlett államok sorába tartozik.

Mezőgazdasága nem jelentős, a földterületnek csupán 2%-a megművelhető, így a legtöbb élelmiszert importálni kell. Az út mentén láthatunk dohány ültetvényeket, de nem igazán jó minőségű dohány terem itt. Csupán a dohány termékek vámmentessége miatt eladott rengeteg dohányáru jogán szerzett kiváltság miatt veszik át a dohánygyárak az itt termelt növényeket.

Az ipari termelés főleg szivar, cigaretta és bútor gyártását jelenti. Fontos bevételi forrást jelent az ország vízerőműveiben termelt villamosenergia.

Gazdaságát az idegenforgalomnak köszönheti. Az évi 9 millió turista Andorra vámmentességét, és a nyári és téli üdülőhelyeket keresi. A GDP 80%-át ez hozza.

A dohányárúk mellett a turisták körében igen kelendőek a parfümök és egyéb illatszerek.

1993 óta tagja az ENSZ-nek. Az Euróai Uniónak nem tagja, de a törvényes fizetőeszköz az euró. 2000-ig, az euró bevezetéséig a spanyol peseta és a francia frank volt használatban. 2014. január 1-jén kerülnek forgalomba az ország első saját euróérméi.

Saját postaszolgálata nincs, azt a spanyol és a francia posta látja el, de saját bélyeget kibocsátanak.

andorrai bélyeg és euró

Andorra látnivalói, nevezetességei

Az ország lakosságszámához képest viszonyított turistaérkezések számában az ország toronymagasan vezet az egész világon. Évente egy lakosra jutóan 120 turista keresi fel, elsősorban a vámmentességének köszönhetően. A magashegységi turizmusa sem elhanyagolható, télen a sízés, nyáron az alpinizmus és a trekking a legnépszerűbb. A hegyekben még megtalálható a hagyományos paraszti gazdálkodás. Az ősi kis falvak kis templomukkal, középkori hídjaikkal. A kétnyelvű (katalán és francia) miniállam fővárosa,

Andorra látnivalói jórészt ki is merülnek az ország természeti szépségeiben és a főváros, Andorra La Vella néhány épületében.

Természeti értékek

Andorrának három apró nemzeti parkja van. A Coma Pedrosa Nemzeti Park Arinsal település fölött található, és az ország legmagasabb csúcsát és az annak környezetében található völgyeket és tengerszemeket foglalja magába. Az ország északi szegletében fekvő Sorteny Nemzeti Park elsősorban különlegesen gazdag és változatos flórája és faunája miatt védett. A Madriu-Perafita-Claror völgyekben található Nemzeti Park Andorra la Vellától délkeletre fekszik. Ez utóbbi UNESCO világörökségi helyszín.

A főváros

Európa legnagyobb törpeállamának, Andorrának a fővárosa, Andorra la Vella igen elbűvölő. 1029 méteren fekszik, ezzel Európa legmagasabban fekvő fővárosa. A két hegyvonulat találkozásánál fekvő város az Andorrai Hercegségnek, Európa egyik adóparadicsomának gazdagási központja.

Nyáron a nyugodt környezetre vágyók, míg télen a síelők kedvelt célpontja. Vámmentes üzletei egész évben vonzzák a turistákat és a szomszédos Spanyolország és Franciaország lakóit. A bájos főtéren Salvador Dali szobra fogad.

Andorra la Vella, Andorra fővárosának látnivalói

A vidéki Andorra látnivalói

Les Escaldes: a település kénes gyógyvízéről ismert
Le Bons: ősi 13. századi kastélyának birtoklása váltotta ki a vitát urgeli püspöke és Foix grófja között.
Meritxell szentélye: az állam legnagyobb tiszteletű egyházi épülete. Egy legendás papucsos Madonna szobor van itt a 10. századból, amelyhez 1873 óta minden évben Mária (szept. 8., Szűz Mária születése, azaz Kisasszony) napjára ide zarándokolnak a hívők.
Solden (1825 méter): itt találáhatók a legjobb síparadicsomok
Ordino: 19. századi vashámora érdemel említést, ami ma már múzeum.
La Cortinada: 12. századi templomának 18 méter hosszú és 800 éves freskója viszonylag új szenzáció.

Andorra, Európa legnagyobb törpeállama – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük