Andorra látnivalói: Európa legnagyobb törpeállama

Andorra, a Pireneusok völgyében Franciaország és Spanyolország közé ékelődött törpeállam turizmusának és kedvező adózási szabályainak köszönhetően virágzik. Európa 6. legkisebb állama a kiváló termeszeti adottságokkal rendelkezik. A társhercegség fővárosa Andorra la Vella, ahol az ország látnivalói, nevezetességei koncentrálódnak.

Andorra la Vella látnivalói

A csupán 468 km² területű társhercegség Európa legnagyobb törpeállama és az Ibériai-félsziget legkisebb független országa.

Andorra országleírás – hasznos tanácsok utazóknak

Andorra történelme röviden

A népvándorlás idején az Ibériai-félszigetre érkező gótokból és alánokból alakultak ki a  katalán törzsek, akik pásztorközösségekben éltek. Az Andorra területén élő törzsek jogait 819-ben foglalták írásba, ezt a dátumot tekinthetjük államalapításnak.  Önrendelkezési jogot Nagy Károlytól kaptak a mórok elleni harcban való helytállásukért. Az ellenőrzés jogot a helyi Urgel grófja élvezte, ami később az Urgelli egyházmegye püspökére szállt.

A püspök és a szomszédos francia gróf között állandó viszály volt a terület hovatartozása miatt. 1278-ban az uralom megosztásával, társhercegség kialakításával vetettek véget a vitának. Ettől kezdve az Andorra feletti uralom megosztott a francia Foix grófja (akinek társhercegi címe később a francia államfőre szállt) és a katalán La Seu d’Urgell székhelyű Urgelli egyházmegye püspöke között. Az a mai napig így van. Francia társherceg: Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Spanyol társherceg: Joan-Enric Vives i Sicília, Urgell püspöke.

1934-ben egy orosz fehérgárdista tiszt, Borisz Szkoszirev (Boris de Skossyreff) megpróbálta kezébe venni a hatalmat és Andorra fejedelmévé kiáltatta ki magát. 1941-ben aztán az urgelli püspök által küldött csendőrök kiűzték az országból.

Államformáját tekintve Andorra független parlamentáris demokrácia. A társhercegek továbbra is betöltik az államfői funkciót, de a kormányfőé a végrehajtó hatalom. A társhercegek hatalma korlátozott hatalma van, nincs példáil vétójoguk a kormány tevékenysége felett. A társhercegek ritkán vannak jelen Andorrában, delegáltjaik képviselik őket a parlamenti üléseken.

A fő törvényhozó testület az egykamarás, 28 tagú parlament, a Völgyek Általános Tanácsa (Consell General de les Valls). A képviselőket négyévente választják, 14-et egy közös nemzeti listáról, és 14-et helyben. A Völgyek Tanácsa választja meg a kormányfőt.

Andorra gazdagsága

A kis ország eléggé elszigetelten élt. Kimaradt a háborúkból és a versaillesi békeszerződésekben sem vett részt. Az 1960-as években csupán hatezer fő élt itt, napjainkra pedig közel 80.000 a lakosok száma. Az andorrai katalánok kisebbségben vannak saját országukban, a népességnek csupán 33%-át alkotják. A legnagyobb idegen népcsoport a spanyoloké (33%), a további nagy csoportokat a portugálok (11%), franciák (7%), angolok (2%), és egyéb más népek (4%) alkotják.

Az andorrai állampolgárság elnyeréséhez 20 év folyamatos Andorrában tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása szükséges.

A hivatalos nyelv a katalán, de a spanyol és a francia nyelv is nagyon elterjedt. A domináns vallás a római katolikus.

1993-ban elkészült az ország első alkotmánya, kialakult a parlamentáris demokrácia, és az ország hivatalos szervei a fővárosnak kinevezett Andorra la Vellában kaptak helyet.

Mára Andorra a nyugat-európai fejlett államok sorába tartozik.

Mezőgazdasága nem jelentős, a földterületnek csupán 2%-a megművelhető, így a legtöbb élelmiszert importálni kell. Az út mentén láthatunk dohány ültetvényeket, de nem igazán jó minőségű dohány terem itt. Csupán a dohány termékek vámmentessége miatt eladott rengeteg dohányáru jogán szerzett kiváltság miatt veszik át a dohánygyárak az itt termelt növényeket.

Az ipari termelés főleg szivar, cigaretta és bútor gyártását jelenti. Fontos bevételi forrást jelent az ország vízerőműveiben termelt villamosenergia.

Gazdaságát az idegenforgalomnak köszönheti. Az évi 9 millió turista Andorra vámmentességét, és a nyári és téli üdülőhelyeket keresi. A GDP 80%-át ez hozza.

A dohányárúk mellett a turisták körében igen kelendőek a parfümök és egyéb illatszerek.

1993 óta tagja az ENSZ-nek. Az Euróai Uniónak nem tagja, de a törvényes fizetőeszköz az euró. 2000-ig, az euró bevezetéséig a spanyol peseta és a francia frank volt használatban. 2014. január 1-jén kerülnek forgalomba az ország első saját euróérméi.

Saját postaszolgálata nincs, azt a spanyol és a francia posta látja el, de saját bélyeget kibocsátanak.

andorrai bélyeg és euró

Andorra látnivalói, nevezetességei

Andorra látnivalói ki is merülnek az ország természeti szépségeinek és a főváros, Andorra La Vella néhány épületében.

Európa legnagyobb törpeállamának, Andorrának a fővárosa, Andorra la Vella igen elbűvölő. A két hegyvonulat találkozásánál fekvő város az Andorrai Hercegségnek, Európa egyik adóparadicsomának gazdagási központja. Az 1023 m tengerszint feletti magasságban fekvő város Európa legmagasabban fekvő fővárosa. Nyáron a nyugodt környezetre vágyók, míg télen a síelők kedvelt célpontja. Vámmentes üzletei egész évben vonzzák a turistákat és a szomszédos Spanyolország és Franciaország lakóit. A bájos főtéren Salvador Dali szobra fogad.

Andorra la Vella, Andorra fővárosának látnivalói

Andorra, Európa legnagyobb törpeállama – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük