Andalúzia megunhatatlan bája

Andalúzia Spanyolország európai részének legdélebbi tájegysége, a spanyol történelem és kultúra egyik legfontosabb és legszínesebb régiója. Ez a Sierra Nevada hegységtől a Costa del Sol homokos tegerpartjáig terjedő tájegység egy valódi mesevilág. A végeláthatatlan olíva., narancs- és citromligetek, a hatalmas termőföldek, a babér-, a mandula és pálmaerdők hazája. Andalúzia gyönyörű városaiban számos kultúra és civilizáció hagyott nyomot, melyek rendre elbűvölik az utazókat.

Sevilla

Andalúzia történelme röviden

Spanyolország európai részének legdélebbi tájegysége és autonóm közössége Andalúzia. A Gibraltárral és Portugáliával is határos tartomány a Sierra Nevada több ezer méteres csúcsaitól egészen a Costa del Sol homokos tengerpartjáig terjed.

A tartomány neve a középkorban az arabok (mórok) által létrehozott állam, al-Andalúsz nevéből származik, amelynek jelentése vitatott, valószínűleg vandálok lakta területre utal.

A régióban több mint 2500 éve élnek emberek, és a föníciaiaktól és a görögöktől a rómaiakig és a mórokig számos különböző kultúra otthona volt. A mórok a geen (karavánmegálló) nevet adták a helynek, mivel fontos kereskedelmi útvonal mellett feküdt.

A mór uralom 711 és 1492 között tartott, és ez idő alatt Andalúzia a művészet, a tudomány és a kultúra virágzó központja volt. A mór örökség Andalúzia építészetében, művészetében és gasztronómiájában egyaránt felfedezhető.

A keresztény spanyolok fokozatosan visszafoglalták Andalúziát a mór uralom alól a 13-15. században.

A 15. század utolsó évtizedeitől a 17. századig Andalúzia Spanyolország gazdasági és kulturális központja volt. Ebben az időszakban jelentős fejlődés volt tapasztalható az építészetben, a festészetben és irodalomban is.

A turisták egészen Granadáig mindenhol a történelem emlékeibe botlanak. A föníciai és a római uralom ugyanúgy itt hagyta nyomait, mint a 711.től kezdődő arab megszállás. Ráadásul csupán a 14 km széles Gibraltári szoros választja el a két kultúrát egymástól.

Andalúzia természeti kincsei

Andalúzia lenyűgöző természeti szépséggel büszkélkedhet, a hófödte Sierra Nevada hegyektől a Costa del Sol napos strandjaiig. A régióban számos nemzeti park és természetvédelmi terület található, köztük a Doñana Nemzeti Park, amely Európa egyik legfontosabb vizes élőhelye.

Costa del Sol: A Földközi-tenger partján fekvő partszakasz, mely a turisták körében népszerű célpont.

Sierra Nevada: Spanyolország legmagasabb hegysége, mely kiváló lehetőséget kínál síelésre télen és túrázásra nyáron.

Doñana Nemzeti Park: Európa legnagyobb nemzeti parkja, mely jelentős élőhelyet biztosít számos madár- és növényfajnak.

Caminito del Rey: Ez a szédítő gyalogút a Gaitanes szurdok mentén található, és lélegzetelállító kilátást nyújt a környező vidékre.

Andalúzia főbb látnivalói

Tarifa

Gibraltár sziklájától nyugatra találjuk Tarifa hangulatos kisvárosát. Az ide elzarándokoló úgy érezheti, csupán karnyújtásnyira van Afrikától. Itt találkozik a Földközi-tenger vize Az Atlanti-óceán türkízkék hullámaival, az a spanyol szörfösök Mekkája.

Ceuta

A kalandvágyók komppal gyorsan átjuthatnak Észak-Afrikába, és bejárhatják a Marokkó területén található Ceutát, amely még ma is spanyol fennhatóság alatt áll, és a haditengerészet őrzi.

Malaga

Télen a Sierra Nevada sípályái miatt is sokan ellátogatnak Andalúziába. A havas lejtők után tengerpartra is leruccannak. Itt a legnépszerűbb hely a Costa del Sol fővárosa, a festői Malaga, Pablo Picasso szülőhelye.

Jaén, az olívaolaj fővárosa

Andalúzia legfinomabb olaja a Picual, amelyet Andalúzia aranyaként emlegetnek, és Jaén városának a különlegessége. Az olívaolaj fővárosának legbecsesebb kincse Veronika kendője, amely a katedrálisban csodálható meg. A hagyomány szerint Veronikájé, egy jeruzsálemi asszonyé volt, aki a Golgotára vezető úton ezzel törölte le Jézus vérző-verejtékező arcát.

Sevilla, a tartományi székhely

A tartomány székhelye Sevilla, amely bővelkedik világhírű műemlékekben. Sevilla katedrálisa belső méreteit tekintvea világ harmadik legnagyobb templomépülete. Elképesztően látványos faragott főoltára mellett érdemes megcsodálni Kolumbusz Kristóf sírját is.

A katedrálissal szemben van a királyi palota, az Alcázar, amely 1987 óta az UNESCO világörökség része.

Andalúzia ősi hagyománya a corrida, a bikaviadal. Sevillában épült fel az ország legnagyobb ilyen arénája, a Plaza de Toros.

Sevilla sok neves művészt adott a világnak, például a híres festőművészt, Diego Velázquezt, és még az operazsrzőket is megihlette. Itt játszódik Mozart Don Giovannija és a Figaro házassága, Bizet Carmenje és A sevillai borbély Rossinitől.

Granada

Alhambra, a csodálatos mór erőd és palota a világ egyik csodája, az UNESCO világörökség része.

A Sierra Nevada lábánál fekvő Granada Sacramento néven ismert cigánynegyedében a flamenco ma is élő hagyomány, nem csak turistalátványosság. A varázslatos hangulatú mór erödítmény, az Alhambra mellett ez is a város régi öröksége.

Cordoba és a csodálatos pációk

A Mezquita, az arab-mór stílusú mecset-katedrális lenyűgöző építészeti különlegesség.

Cordoba másik vonzerejét a virágos pátiók adják.Igazán különleges élmény a Pátió Fesztivál idején utazni.

Ronda

A sziklára épült Ronda Andalúzia leggyönyörűbb fekvésű városa, építészetével, egyedi hangulatával lenyűgözi az idelátogatókat.

Marbella

Costa del Sol és egész Spanyolország egyik legfontosabb turisztikai városa, a gazdag elit nyaralóhelye.

Andalúz ünnepek és szokások

Az andalúzok büszkék kultúrájukra és hagyományaikra. A régió konyhája mediterrán hatásokkal teli, és olyan ételeket tartalmaz, mint a tapas, a paella és a gazpacho. Az andalúzok szenvedélyesen szeretik a flamenco-t, egy hagyományos táncot és zenei formát. A bikaviadal népszerű sportág Andalúziában, bár egyre ellentmondásosabb.

Spanyolország az ünnepségek hazája, szinte minden hétvégén van valami ünnep az ország valamelyik pontján. Az ünnephez pedig szorosan hozzákapcsolódik az ünnepi ruha, ami a szép számmal érkező turistákat mindig elbűvöli. A hölgyek ruházata a hagyományos spanyol népviseletek alapjain nyugszik, de követi a divattrendeket,  ezért  egy-egy ruhát csak pár évig használnak. 

Flamenco: Ezen a tájon alakult ki a flamenco, amely eredetileg az andalúz cigányok tánca volt. Hihetetlenül erős érzelmeket fejez ki: halálos szerelemt, mély bánatot és fájdalmas elnyomást. Nevét a flamingó madárra emlékeztető jellegzetes kéztartásról és kecses mozgásról kapta.

Sherry: Andalúziában az ünnepekhez tartozik a sherry kortyolgatása is, amit spanyolul jereznek hívnak. Nem véletlenül, ugyanis az a likőrbor a névadó település, Jerez környékén termő fehér szőlőből készül.

Tapas: A spanyol konyha fontos részét képezik a tapasok, kis adagokban felszolgált falatok, melyeket gyakran borral vagy sörrel fogyasztanak.

Siesta: Az andalúzok hagyományosan délután egy rövid sziesztát tartanak az ebéd után, mielőtt visszatérnének a napi tevékenységeikhez.

Sevilla

Tippek a feledhetetlen andalúziai utazáshoz

  • A legjobb időpont Andalúzia szépségeinek meglátogatására a tavasz vagy az ősz, amikor az időjárás kellemes.
  • Andalúziában könnyű közlekedni tömegközlekedéssel, de bérelhetünk autót is, ha nagyobb rugalmasságra vágyunk.
  • A szálláshelyek széles választékát találjuk Andalúziában, a luxus üdülőhelyektől a megfizethető áru szálláshelyekig.
  • Ne hagyd ki a helyi konyhát, és látogass el egy feledhetetlen flamenco estre is.
  • Tanuljon meg néhány alapvető spanyol kifejezést az utazás előtt.

Mikor utazzunk Andalúziába?

Az hiszem erre a kérdésre az a legjobb válasz, hogy minél előtt. Andalúzia természeti szépsége és építésezti öröksége az év bármely hónapjában elbűvölő.

A vallási ünnepek, a nyári fieszták során betekintést kaphatunk a spanyolok szokásaiba, temperamentumába.

Ha május és Córdoda, akkor Fiesta de los Patios, azaz Patio Fesztivál. Minden év májusának első két hetében számos háztulajdonos megnyitja udvarának kapuit, hogy betekintést engedjen csodálatos mesevilágába. A fesztivál ideje alatt páratlan szépségű, virágokkal, szökőkutakkal és egyéb kiegészítőkkel teli udvarok várják a látogatókat.

Utazásaim során magam sem tudom megállni, hogy ne nézzem meg és ne fotózzam le a virágos balkonokat. Nem vagyok egyedül ezzel a szokásommal. Elég gyakran kapok olvasóktól ilyen fotókat is. Juhász Éva Spanyolország déli részén járva gondolt ránk és neki köszönhetően most az őszi Andalúzia erkélyei várnak arra, hogy gyönyörködjünk bennük.

A karácsony Andalúziában is egy csoda. Egészen más mint nálunk. A lámpaoszlopokról csüngő mikulásvirágok, a virágoktól roskadozó bougainvillea sövények, a virágágyásokban virító ciklámenek, a bódító illatot árasztó citrom- és narancsfák vagy épp a zöldellő leander- alagút sokkal inkább a tavaszt idézik, mint a telet. Csupán a fényfüzérek emlékeztetnek a karácsony közeledtére. Olvasónk képesbeszámolója most ebbe a csodavilágba röpít el, amit még kiegészítettem néhány tipikus andalúz karácsonyi szokással is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük