Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-s kártya), vagy ahogy gyakran nevezik a „kék kártya” fontos eszköze lehet egy feledhetetlen külföldi utazásnak. Nem érdemes elindulni nélküle, de nem helyettesíti az utasbiztosítást. Gyakran igen hasznos, de közel sem annyira jó egy külföldön történt balesetnél, mint amilyennek elsőre remélnénk. Jobb előre tisztázni, hogy mire nyújt fedezetet valójában, mert egy nem várt helyzet miatt komoly százezrekkel vagy milliókkal többe kerülhet a nyaralás.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Mi az EU-s kártya?

Először is nem árt megjegyezni, hogy ahogy a neve is mutatja, csak is Európában érvényes. Ellentétben az utasbiztosítással, az Európán kívüli úti célok esetén semmit sem ér. Szintén nem remélhetünk kártérítést a kék krtyától a csomagunk elvesztése esetén.

Gyakori tévhitek az EU-s kártyával kapcsolatban: 

  • ingyenes orvosi kezelésre jogosít,
  • a kártya birtokában hazahoznak külföldről,
  • a világ bármely pontján használhatjuk,
  • korlátlan ideig használhatjuk.

Bizony a felsorolt esetekre nem nyújt fedezetet a kártya és nem helyettesíti az utasbiztosítást. Csak is olyan orvosi ellátásokat vehetünk vele igénybe, mint amit egy helyi biztosított is megkapna közfinanszírozott szolgáltatónál. Ebből is következik, hogy magán-egészségügyi szolgáltatásokra a kártyát nem fogadják el.

A baleseti ellátás minden tagállam ellátási csomagjában benne van, de a fizetendő önrészekre, a kötelező hozzájárulásokra nem nyújt fedezetet. Az EU-s kártya ugyan feljogosít az orvosi ellátásokra, de csak olyanra, amit egy helyi biztosított is megkapna. Az egyenlő bánásmód elve alapján ezzel a kártyával a magyar beteg például egy ausztriai tartózkodás esetén azt az ellátást veheti igénybe, amelyet az osztrák biztosított is megkap közfinanszírozott szolgáltatónál. Ennél többre nem terjed ki.

A kártyát csak átmeneti tartózkodás alatt, maximum három hónapig használhatjuk.

Mikor segíthet az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Csakis olyan egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe az EU-s kártyával, amelyek az adott helyen való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. A szükségesség tényét a kezelőorvos állapítja meg. Nem használható a kártya pl. akkor, ha egy egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazunk egy másik tagállamba.

Egyes országokban, pl. Norvégia visszatérítéses rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerek és az ellátás költségit kötelesek vagyunk megelőlegezni. Mondanom sem kell, hogy utasbiztosításnál a biztosító társaság ezt kifizeti helyettünk.

A kártyával szemben egy utasbiztosítás a sürgősségi betegellátások mellett, az esetleg a hazaszállításban is segíthet, ami akár több százezer (mentőautóval), vagy több millió (mentőrepülővel) forintba is kerülhet. 

Hol szerezhető be az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

A kártya bármely kormányhivatalnál ingyenesen igényelhető első alkalommal is és a lejárat után újra. Ha elvesztés, megrongálódás, stb miatt újabb kártyára van szükségünk, akkor azért már fizetnünk kell. 

Az alábbi országokban vehető igénybe az orvosilag szükséges ellátás:

Hidd el, tudom miről beszélek, amikor az utasbiztosítás szükségességéről írok. Saját magam megtapasztaltam, hogy mennyire létfontosságú és mekkora bajba kerülhetünk utasbiztosítás nélkül.

Ha van „kék kártyád” az indulás előtt időben nézd meg, mikor jár le az érvényességi ideje, hogy ha szükséges, legyen időd újat kérni! 

Ez is hasznos lehet indulás előtt

(X) A cikk megjelenését az ibusz.hu portal támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük