Almudena katedrális Madridban

Az Almudena katedrális ma Madrid egyik ikonikus épülete. Tervezését már a 16. században megkezdték, a kivitelezés azonban csak 300 év múlva kezdődött el, és végül csak 1993-ban szentelték fel.

Almudena katedrális

Az elővárosokkal 6,5 milliós Madrid London és Berlin után a harmadik legnépesebb város az Európai Unió területén. A város neve az arab megszállás idejéből származik. Arabuk Madzsrítként, óspanyolul Mageritnek hívták.

Csanádi Józseftől kaptunk csodálatos fotókat és leírást Spanyolország fővárosából, Madridból.

1561-ben Spanyolország fővárosa Toledóból Madrid lett, és az új fővárosnak (katolikus országoktól szokatlan módon) nem volt katedrálisa. Így már a 16. században elkezdték tervezni Madrid katedrálisát, de a kivitelezés csak 1879-ben kezdődött meg. Az építkezés lassan haladt, az 1930-as években, a polgárháború következtében teljesen le is állt.

Almudena katedrális

Almudena katedrális

Almudena katedrális

Almudena katedrális

A királyi palota mellett álló eklektikus, számos építészeti jegyet magán viselő 104 m hosszú, 76 m széles katedrálist végül 1993-ban II. János Pál pápa szentelte fel, de 1999-ig folytak még építési munkálatok.

A királyi család is gyakran látogatja, 2004-ben itt tartották már Fülöp herceg és Letizia Ortiz Rocasolano esküvőjét. Más európai székesegyházaktól eltérően kevésbé grandiózus, inkább viszonylag modern katedrális.

Almudena katedrális

Almudena katedrális

Almudena katedrális

Kupolájába fel lehet menni, ahonnan lenyűgöző 360°-os kilátás nyílik Madridra.

Almudena katedrális

Nagyon köszönjük Csanádi Józsefnek a fantasztikus fotókat!

További látnivalók Spanyolországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük