Alhambra, a mór építészet gyöngyszeme Granadában

Az Alhambra („a Vörös”), a mór építésű erőd és palota Dél-Spanyolország egyik legvonzóbb látnivalója Granadában. A 13.-15. századi épületegyüttes a mór-andalúziai kert-, erődítmény- és városépítészet fontos tanúbizonyságaként 1984-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 1994-ben a listát kibővítették és Granada óvárosa, valamint a Generalife-palota is felkerül a kiemelt értékek közé.

Alhambra

Alhambra és a Generalife-palota az UNESCO világörökség része

„Sokéves tervezés után áprilisban sikerült az Alhambrát felfedeznünk, sajnos hideg, esős időben. Ez meglátszik a képeinken is, a csodás kertek, belső udvarok lehangolóan szürkék a képeken. Mégis osztok meg képet az épületről, mégpedig a belső gyönyörűségekről, a kő,-fafaragásokról, a mozaikokról, melyek a falakat, boltíveket, plafonokat borítják. Talán ezeket kevésbé fotózzák, ha süt a nap.” – ezekkel a szavakkal ajánlotta figyelmünkbe Arnhoffer Klára a tavasszal készült fotóit.

Granada Spanyolrország déli részén, Sierra Nevada szélén található. Leghíresebb építménye a 13.-15. század között épült Alhambra, ami mór-andalúziai kert-, erődítmény- és városépítészet fontos képviselője. 1984 óta UNESCO világörökség, amit 1994-ben Granada óvárosára és a Generalife-palotára is kiterjesztettek.

Granada UNESCO világörökségei

 • az Alhambra („a Vörös”) erődrendszere: az Alcazaba, a Naszrida-dinasztriából való I. Mohamed Ibn al-Ahmar kettősnvédőgyűrvel körülvett katonai erődítménye,
 • a Puerta de la Justicia főbejárata,
 • a Jardin de los Adarves (17. század),
 • a hercegi palota a Cuarto Dorádóval (Aranyszobával),
 • a Patio de los Arrayanes (Mirtuszudvar),
 • a Patio de los Leones (Oroszlános udvar a 14. századból),
 • a Generalife (Építészek kertje),
 • Naszridák nyári palotája,
 • az Albaicín dombra épült negyed arab fürdőkkel (11. század),
 • a Casa del Castril nemesi palota (16. század),
 • a mór Placio de Daralhorra (15. század).
Alhambra

Alhambra rövid története

A mórok spanyolországi uralkodásának kezdeti időszakában a város Cordobai Kalifátushoz tartozott, aminek a 1031-es polgárháború vetett végett. Ezután a Granadai Emirátus egyre jelentősebb és gazdagabb lett. A muszlim Spanyolország fontos központjává azonban csak 1238-ban vált, amikor Muhammad ibn al-Ahmar megalapította a mai Alhamrát. A palota a 14. században készült el.

A komplexum átvészelte az 1492-es reconquista időszakot, elfoglalták, majd hozzáláttak restaurálási munkálatoknak. A Katolikus Királyok pár évig innen irányították országaikat. V. Károly német-római császár és spanyol király az egyik épületet lebontatta, hogy reneszánsz királyi palotát emeltessen helyette.

1542-ben megalapították Granada egyetemét.

A legnagyobb pusztítást az 1812-ben távozó francia megszállók okozták, akik távozásukkor felrobbantották az Alhambrát. A 19. században ismét megindult a restaurálás.

A 19. század végén tűz megrongálta az épület egyes részeit, így Sale de la Barcát. A San Salvador-templom pedig a spanyol polgárháború idején, 1936-ban égett ki.

1984 óta UNESCO Világörökségi védettséget élvez.

Alhambra

Az Alhambra látnivalói, nevezetességei

A fallal és erős tornyokkal övezet, masszív és bevehetetlennek látszó erőd olyan akár egy sasfészek.

A két négyszögletű udvar, a Mirtusz-udvar és az Oroszlános udvar köré tervezett épületegyüttes számos díszes termet rejt. A márványoszlopos, kupolás, stukkós, színes csempeburkolatos, nemesfával és festményekkel dekorált szobák nagyon látványosak.

Az Oroszlános udvar az oroszlános kútjáról kapta a nevét, amelyet finoman megmunkált oszlopsor vesz körül.

A dekoratív látványt a hatalmas kádakban, medencékben, keskeny csatornákban és szökőkutak csordogáló víz és zöld növényzet teszi teljessé.

Alhambra

A tornyokkal tűzdelt, masszív erődfallal körül vett területen magasodik a királyi mecset helyén a 16. században épült Szent Mária-templom is.

Márványba vésve számtalan formában jelenik meg Allah neve, és van természetesen egy sor Korán-idézet is.

Alhambra

Bár azépítőanyag csupán tégla, gipsz és csempe, az elegancia és a pompa felülmúlhatatnal.

Alhambra

Alhambra kertje

A dél-spanyolországi mór építésű erőd és palota, az Alhambra kertje a világ legszebb kertjeinek egyike. A palota csipkézett falain, a csodálatos kő- és fafaragásokon, a színes a mozaikokon túl érdemes a kertet is szemügyre venni.

Generalife-palota

Az uolsóként emelt mór építmény az Alhabrán kívül felépített Generalife-palota. A nyári lak parkjának kialakításakor a kertépítők szabadjára engedték a fantáziájukat. Teraszosan kialakított kertekkel, pálmafák, fügebokrok, rózstövek és illatozójázminbokrok között csobogó szökőkutakkal és enyhet adamedencékkel sikerült tökéletes pihenésre alkalmas környzetet kialakítaniuk.

Nagyon köszönjük a csodás beszámolót és fotókat Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Spanyolországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük