Alhambra, a mór építészet gyöngyszeme Granadában

Az Alhambra, a mór építésű erőd és palota Dél-Spanyolország egyik legvonzóbb látnivalója. Olvasónk hideg, esős időben jutott el a megnézni a középkori remekművet. Az Alhambra kertje ezúttal kimaradt, így nem csoda, hogy olyan fotókat láthatunk most, amik ritkábban kerülnek lencsevégre.

Alhambra

Alhambra

„Sokéves tervezés után áprilisban sikerült az Alhambrát felfedeznünk, sajnos hideg, esős időben. Ez meglátszik a képeinken is, a csodás kertek, belső udvarok lehangolóan szürkék a képeken. Mégis osztok meg képet az épületről, mégpedig a belső gyönyörűségekről, a kő,-fafaragásokról, a mozaikokról, melyek a falakat, boltíveket, plafonokat borítják. Talán ezeket kevésbé fotózzák, ha süt a nap.” – ezekkel a szavakkal ajánlotta figyelmünkbe Arnhoffer Klára a tavasszal készült fotóit.

Alhambra

A mórok spanyolországi uralkodásának kezdeti időszakában a város Cordobai Kalifátushoz tartozott, aminek a 1031-es polgárháború vetett végett. Ezután a Granadai Emirátus egyre jelentősebb és gazdagabb lett. A muszlim Spanyolország fontos központjává azonban csak 1238-ban vált, amikor Muhammad ibn al-Ahmar megalapította a mai Alhamrát. A palota a 14. században készült el.

Alhambra

A két négyszögletű udvar, a Mirtusz-udvar és az Oroszlános udvar köré tervezett épületegyüttes számos díszes termet rejt. A márványoszlopos, kupolás, stukkós, színes csempeburkolatos , nemesfával és festményekkel dekorált szobák nagyon látványosak.

A dekoratív látványt a hatalmas kádakban, medencékben, keskeny csatornákban és szökőkutak csordogáló víz és zöld növényzet teszi teljessé.

Alhambra

A tornyokkal tűzdelt, masszív erődfallal körül vett területen magasodik a királyi mecset helyén a 16. században épült Szent Mária templom is.

A komplexum átvészelte az 1492-es reconquista időszakot, elfoglalták, majd hozzáláttak restaurálási munkálatoknak. A Katolikus Királyok pár évig innen irányították országaikat. V. Károly német-római császár és spanyol király az egyik épületet lebontatta, hogy reneszánsz királyi palotát emeltessen helyette.

A legnagyobb pusztítást az 1812-ben távozó francia megszállók okozták, akik távozásukkor felrobbantották az Alhambrát. A 19. században ismét megindult a restaurálás.

1984 óta UNESCO Világörökségi védettséget élvez.

Alhambra

Alhambra

Nagyon köszönjük a csodás beszámolót és fotókat Arnhoffer Klárának!

További fotókat az Alhambráról Klárától a Közel és távol Facebook oldal albumában.

Alhambra kertje

Alhambra kertje, Granada csodája

További olvasnivalók Spanyolországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük