Alcobaca-kolostor: szerelmi titkok őrzője

Az Alcobaca-kolostor gótikus cisztercita építészet remekműve Portugáliában. Aki kastélyokban, kolostorokban és kertekben kíván gyönyörködni, nem hagyhatja ki Portugáliát. A világörökségi helyszínekben és díszes épületekben bővelkedő ország látványosságait egy utazás alkalmával lehetetlenség körbejárni. Az Alcobaca-kolostort viszont mindenképp látni kell!

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

“Az egykori Alcobaçai (Portugália) Szent Mária ciszterci kolostor 1989-óta az UNESCO világörökség része. A kolostort az első portugál király I. Alfonz 1153-ban alapította. A Ciszterci rend leghatalmasabb kolostor együttesét hozták létre.

1223-ben készült el és fő nevezetessége King Pedro, valamint szerelme, Ines síremléke. Pedro édesapja, IV. Alfonz Costanza hercegnőhöz adta fiát, nem törődve azzal, hogy ő Inesbe szerelmes. A fiú meghajolt apja akarata előtt, de felesége halála után újra fellángolt a régi szerelme iránt érzett vonzódása. Az apa veszélyesnek találta a lány spanyolországi rokonságát országa függetlenségére nézve, ezért megölette őt.

Pedro rettentően elkeseredet és apja halála után sajátos módon állt bosszút: a gyilkosok szívét kitépette, Ines holttestét pedig kiásatta. Bejelentette, hogy ők korábban titokban megesküdtek, így Inest királynővé koronázatta, az udvarát pedig arra kényszeríttette, hogy csókolják meg a királynő oszlásnak indult kezét.

A templomban a szerelmespár nem egymás mellett fekszik, hanem a király végakarata szerint a sírok lába mutat egymás felé, hogy feltámadáskor felkelve elsőként egymást pillantsák meg.

A síremléken kívül érdekes a kolostor kerengője is, főleg az abból nyíló konyha, melynek elképesztő méretű kéménye alatt akár egy ökröt is megsüthettek. “

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

A fenti ismertető és a fotók lelkes olvasónktól, Arnhoffer Klárától származnak. Én még 2004-ben jártam itt, az alábbi fotók akkor készültek.

Alcobaca-kolostor

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat és az ismertetőt Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük