Alcobaca-kolostor: szerelmi titkok őrzője

Az Alcobaca-kolostor, az egykori alcobacai ciszterci Szent-Mária-kolostor az egyik legnagyobb kolostoregyüttes Portugáliában. Aki kastélyokban, kolostorokban és kertekben kíván gyönyörködni, nem hagyhatja ki Portugáliát. A világörökségi helyszínekben és díszes épületekben bővelkedő ország látványosságait egy utazás alkalmával lehetetlenség körbejárni. A gótikus cisztercita építészet remekműve, az UNESCO világörökségi listára is felkerült alcobacai kolostor viszont kihagyhatatlan.

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor rövid története

A kolostor Alcobaca városban található, Lisszabontól mintegy 100 km-re. A város az Alca és a Baca folyók völgyei mentén jött létre. A saját felségterülettel rendelkező kolostor évszázadok óta Portugália egyházi központja.

Alcobaca a 12. században vált igazán érdekessé, ekkor választották ki Portugália legnagyobb templomának jövőbeni helyszínévé. 1147-ben Afonso Henriques király legyőzte a mórokat Santarém elfoglalásával. Ennek tiszteletésre fogtak hozzá a Szent Mária-kolostor megépítéséhez.

A kolostor tényleges építését a ciszterciek az alapítás után 25 évvel 1178-ban kezdték meg. Az építkezés évszázadokon át folyt, és idővel a ciszterci rend leghatalmasabb kolostoregyüttesét hozták létre. A kolsotor 1262-ben szentelték fel.

Alcobaca-kolostor temploma

Az épületegyütteshez tartozik egy templom is, amit 1178 és 1233-52 között építettek három fázisban. Ez a templom 100 méter hosszú, ezzel az övé a legnagyobb templom belső az országban, ami kereszt alakú. Az épületbe jutó fényt a nagy rózsablak, illetve a homlokzat két oldalsó ablaka biztosítja. A háromhajós templom falai meglehetősen dísztelenek, a főhajó magassága pedig több mint 20 méter.

A templom homlokzata 1725-ben átesett egy barokk restauráción. Maga a kettős torony is ennek a folyamatnak, illetve hozzátoldásnak a következménye.

Alcobaca-kolostor Portugáliában

I. (Portugál) Pedro és meggyilkolt szeretője, Ines de Castro síremléke

Több sír is található a templomban. A leghíresebb I. (Portugál) Pedro és meggyilkolt szeretője, Ines de Castro síremléke, amely kettejük tragikus kapcsolatát örökíti meg. I. (Portugál) Pedro elvette feleségül Konstancia Mánuelt, aki egyébként a második felesége volt. A menyasszonyt kísérő kasztíliai küldöttséggel Portugáliába érkezett a feltünően szép Ines is.

Pedro és Ines között hamarosan szerelem bontakozott ki, azonban IV. Alfonz király ellenezte a házasságon kívüli kapcsolatot. Ennek oka az volt, hogy tudta, hogy a fattyú gyermekek és a törvényes utódok ellentéte számtalan belső viszályhoz vezethet, ezért elküldte Inest az udvartól.

Viszont a szerelmesek kapcsolata erőfeszítései ellenére sem szakadt meg. Közben Pedro házasságából 1345-ben megszületett Ferdinánd, és felesége, Konstancia még ugyanebben az évben el is hunyt. Pedro és Ines szerelmét ezután sem támogatták.

Végül IV. Alfonz összehívta a koronatanácsot, melyen megvádolták Inest felségárulással, és maga a király mondta ki rá a halálos ítéletet. Pedro ennek elleénre figyelmen kívül hagyta az Inesre leselkedő veszélyt, és nem rejtette el a nőt. Végül három nemes 1355. január 7-én végrehajtotta az ítéletet, amikor Pedro vadászni ment, és Ines egyedül  maradt.

A sírt hat szörnytestű, emberarcú alak tartja. A gótikus stílusú síremlék gazdagon díszített, két oldalán az újszöveteségben szereplő jelenetek vannak, a fejrésznél pedig a keresztre feszítés látható. A sír tetejét Portugália címerével díszítették.

Alcobaca-kolostor I. Pedro és Ines síremléke

Alcobacai kolostor az olvasó szemével

„Az egykori Alcobaçai (Portugália) Szent Mária ciszterci kolostor 1989-óta az UNESCO világörökség része. A kolostort az első portugál király I. Alfonz 1153-ban alapította. A Ciszterci rend leghatalmasabb kolostor együttesét hozták létre.

1223-ben készült el és fő nevezetessége King Pedro, valamint szerelme, Ines síremléke. Pedro édesapja, IV. Alfonz Costanza hercegnőhöz adta fiát, nem törődve azzal, hogy ő Inesbe szerelmes. A fiú meghajolt apja akarata előtt, de felesége halála után újra fellángolt a régi szerelme iránt érzett vonzódása. Az apa veszélyesnek találta a lány spanyolországi rokonságát országa függetlenségére nézve, ezért megölette őt.

Pedro rettentően elkeseredet és apja halála után sajátos módon állt bosszút: a gyilkosok szívét kitépette, Ines holttestét pedig kiásatta. Bejelentette, hogy ők korábban titokban megesküdtek, így Inest királynővé koronázatta, az udvarát pedig arra kényszeríttette, hogy csókolják meg a királynő oszlásnak indult kezét.

A templomban a szerelmespár nem egymás mellett fekszik, hanem a király végakarata szerint a sírok lába mutat egymás felé, hogy feltámadáskor felkelve elsőként egymást pillantsák meg.

A síremléken kívül érdekes a kolostor kerengője is, főleg az abból nyíló konyha, melynek elképesztő méretű kéménye alatt akár egy ökröt is megsüthettek. „

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

Alcobaca-kolostor

A fenti ismertető és a fotók lelkes olvasónktól, Arnhoffer Klárától származnak. Én még 2004-ben jártam itt, az alábbi fotók akkor készültek.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat és az ismertetőt Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük