Aktuális utazási tanácsok Travellinától

Joggal gondolom azt, hogy számodra, aki olvasod ezt a blogot a Travellina név, a travellina.hu weboldal, a hozzátartozó Facebook oldal és youtube csatorna nem ismeretlen. Kisgyörgy Évát – sokan csak Travellinának hívják – minden utazásimádó ismeri, az első magyar utazós bloggerek egyike. Tartalmas és alapos úti beszámolóival több felületen is találkozhatunk. Célja, hogy végigjárja a föld országait, jelenleg 139-nél tart. A napokban nagyon hasznos információkat osztott meg a beutazási feltételekről, határinformációkról, stb. Engedélyével ezeket most itt is olvashatod. Itt vannak az utazási tanácsok Travellinától.

Aktuális utazási tanácsok Travellinától

Aktuális utazási tanácsok Travellinától

Közérdekű! Most, hogy egyik napról a másikra változnak a szabályok és kétségbeesetten kérdezi mindenki az utazós csoportokban, hogy hova mivel lehet utazni és mi a helyzet a határátkelőknél, néhány tanács:
BEUTAZÁSI FELTÉTELEK
1. A hivatalos beutazási feltételek országonként a Konzuli Szolgálat weblapján érhetőek el. Itt ugyan minden ország leírása úgy kezdődik másfél éve, hogy nem ajánlják oda az utazást, de ezt ki-ki ugorja saját belátása szerint és utána már felsorolják tételesen, ki utazhat be és mivel (oltás, teszt, stb). Weblap: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

2. A másik jó forrás minden ország esetén az adott ország hivatalos iránymutatása erre a kérdésre – ezt ki kell okoskodni, hogy melyik országnál mi, de azért rá lehet nagyjából jönni, hogy megbízhatóbb egy külügyminisztériumi forrás, mint egy helyi Blikk. Példa: ha engem a szerb szabályozás érdekel, beírom a google-be, hogy „travel entry requirements Serbia” és keresek egy olyan linket, amiről látszik, hogy a helyi külügy oldala, esetünkben ez:

https://www.mfa.gov.rs/…/covid-19-entry-requirements

3. Szintén érdemes megkeresni a helyi turisztikai portált, de itt már lehet egy kis késés az adatok frissítése tekintetében (ez mondjuk a mi külügyünknél is előfordul, anno lemaradtak majd egy egész nappal, amikor Horvátország kinyitott és elég volt egy személyi). Hogy ismered meg ezeket a lapokat? Jellemzően visit XY vagy XY travel néven futnak, nincsenek tele konkrét kereskedelni ajánlatokkal, hanem valódi információs gyűjtemények. Ilyen portálok például:
https://www.austria.info/hu
https://slovakia.travel/…/travel…/coronavirus-covid-19
https://www.poland.travel/en
https://www.serbia.travel/en
http://www.italia.it/en/home.html

4. Szóba jönnek még a légitársaságok weblapjai is információs forrásként, néhány példa erre is. A légitársaságok saját maguk nem kérnek tesztet, oltási papírt, QR kódot vagy bármi mást, de ha a célországnak van ilyen előírása, akkor fel se engednek a gépre, ha a kért papír nincs meg neked. Van egy általános légiközlekedési oldal, az IATA, arra is rá lehet nézni.
https://www.austria.info/hu
https://www.klm.hu/information/faq
https://www.lufthansa.com/…/country-specific-travel…

5. Megbízhatóságban ezután jönnek az utazós csoportok (Utazóbázis, Utazómajom, stb), ugyanis a határon hiába hivatkozunk arra, hogy „de hát Józsi azt mondta a neten, hogy nem kell oltás”, ezt nem fogadják el. És hiába engedték át Katikát és Bélát mindenféle papír nélkül, lehet, hogy tőlünk elkérik, mert más van szolgálatban. A zebrán is sokan átmennek a pirosban, anélkül, hogy elütnék őket, de ez nem jelenti azt, hogy akkor mi is nyugodtan elindulhatunk. Ráadásul sokan odaírják az egy-két héttel korábbi tapasztalatukat, és simán lehet, hogy az már rég nem úgy van.

HATÁROK HELYZETE
1. Jó kis applikáció a Borderwatcher, sajnos nincs mindenhonnan adat, de nem találtam jobbat. Mint minden közösségi app, ez is annál jobb, minél többen adnak meg hozzá adatot, ezt érdemes észben tartani és ha nekünk hasznos, akkor viszonozzuk a szívessséget azzal, hogy mi is feltöltjük a tapasztalatunkat.
2. Néhány nagyobb határátkelőhely helyzete fent van a rendőrség weblapján: 

http://www.police.hu/en/content/border-crossing

3. Érdemes olyan csoportot keresni a facebookon, ami kifejezetten az adott országról szól, sok a tag és nagy az aktivitás – ha szerencsénk van, ott megosztanak ilyen infókat is.
Ha te is tudsz jó tippet, csoportot, jöhet kommentben – ha pedig úgy érzed, hasznosak a fentiek az ismerősöknek, hálás leszek, amennyiben megosztod!:-)

Itt találod az eredeti bejegyzést a Travellina Facebook oldalon, ahol szeretettel várja Éva a kiegészítéseket és persze az új követőket is:

 

Nagyon köszönöm Kisgyörgy Évának a nagyon hasznos tanácsokat és drukkolok, hogy a hiányzó országokat is mielőbb sikerüljön meghódítania!

Akár belföldi, akár külföldi utazást tervezel, kukkants be a Travellina.hu oldalra, ahol nagyon sok hasznos információt találsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük