Advent Madeirán, a virágok szigetén

Az advent Madeirán sok mindennek mondható, csak szokványosnak nem. Rövid ujjú ruhában sétálgatva válogatni a karácsonyi ajándékok között igazán különleges élmény.

Advent Madeirán

Advent Madeirán

Jó magam még soha nem voltam adventi vagy karácsonyi időszakban olyan országban, ahol kabát nélkül sétálhattam volna. Bár régi vágyam, hogy Sydneybe szilveszter idején térjek vissza, de egyelőre ez még várat magára.

Az a helyzet, hogy Madeirán sem jártam még, pedig az már régóta tervbe van véve. Ha minden igaz jövőre ez megvalósul, de a virágok szigetére én inkább a tavaszi időszakba utazok. 

Madeira Portugália egyik autonóm területe, a vulkáni eredetű, Atlanti-óceánban fekvő Madeira-szigetek legnagyobbika. Madeirát gyakran csak Madeiraként emlegetjük, de valójában egy szigetcsoportról van szó, így a helyes megnevezés Madeira-szigetek.

Az óceáni éghajlatnak és a szigeten végig vonuló vulkáni eredetű hegyvonulatnak köszönhetően mediterrán és hegyvidéki növények egyaránt megélnek. Madeira összesen 16 vulkanikus eredetű szigetből áll, melyek közül csak kettő lakott. Madeira 90%-ának tengerszint feletti magassága 500 m, legmagasabb pontja a 1861 m. 150 km partszakasszal rendelkezik, melyek egy része homokos, másik részén zord sziklafalak meredeznek az óceán partján. Természeti értékét mutatja, hogy területének 2/3-a UNESCO által védett.

A Portugáliához tartozó, de Lisszabontól 978 km-re fekvő Madeira öt kontinens több száz növényfajának ad otthont. Leginkább a természeti szépségei miatt érdemes felkeresni.

Legegyszerűbben a portugál fővárosi átszállással juthatunk el ide. Székhelye a 111 ezer lakosú Funchal. 

De elég már a sok szövegből! Nézzük milyen az advent Madeirán! Olvasónk bemutatja, milyen látta 2017-ben.

Advent Madeirán

Advent Madeirán

Advent Madeirán

Advent Madeirán

Advent Madeirán

Advent Madeirán

Advent Madeirán

További olvasnivalók Madeiráról

Nem véletlenül írtam a címben, hogy Madeira-szigetek. Gyakran csak Madeiraként emlegetjük, de valójában egy szigetcsoportról van szó, ami két nagyobb és több kisebb szigetből áll. A Portugáliához tartozó, de Lisszabontól 978 km-re fekvő Madeira öt kontinens több száz növényfajának ad otthont. Leginkább a természeti szépségei miatt érdemes felkeresni.

Madeira botanikus kertje fekvésével és csodálatos növénygyűjteményével kihagyhatatlan látnivaló az Atlanti-óceánban található szigetre érkezők számára. A kellemes klímájú kertben sétálva pár óra alatt átfogó képet kaphatunk a 57 km hosszú és 23 km széles sziget növényvilágáról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük