A zuglói japánkert varázslatos világa

A zuglói japánkert Magyarország első japánkertje, és egy igazi kis oázis Budapest közepén. A Kövér Lajos utcai Varga Márton Kertészeti Technikum udvarán található kert 1928-ban épült, és azóta is a béke és a nyugalom szigetét nyújtja a látogatók számára. A kertben sétálva és pihenve elfelejtjük a város zaját, elmerülünk a japánkertek nyugalmában és harmóniájában, és megtapasztaljuk a japán kultúra varázsát.

zuglói japánkert

Varga Márton Kertészeti Technikum kertje

Bár a kertészeti technikum kapcsán szinte mindig csak a japán kert kerül megemlítésre, érdemes alaposan körbejárni az iskola kertjét és udvarát. Az iskola fennállása óta tanárok, diákok nagy lelkesedéssel és gondossággal gyűjtötték és telepítették a növényeket. Ennek eredményeként nagyon változatos és sokszínű növényállomány jött létre, több botanikai érdekességgel és különlegeséggel.

Az iskola udvarán található például egy hatalmas örökzöld magnólia is. Az iskolaépület mögötti kertrészekben különböző gyűjtemények találhatók.

Ezek a Magyarországon is őshonos fajok mellett hazánkban ritkaságnak számító növényeket is rejtenek távoli vidékekről.

Zuglói japánkert története

A japán kertet Varga Márton – az intézményünk alapítója – tervezte és építette 1928–ban. A műtárgyakat és növényeket a korabeli építők nagy gondossággal gyűjtötték egybe és helyezték el a legmegfelelőbb helyekre.

A kert hangulatát meghatározó kövek (forrásmészkő, édesvízi mészkő) a fogaskerekű vasút pályájának korszerűsítésekor kerültek a felszínre. Ezeket lovas fogatokkal szállítottak az épülő japánkertbe.

A japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége 1931-ben felkeresték a kertet. Látogatásukkor növényeket ajándékoztak a kertnek, melyekből néhány még ma is látható. A találkozásra emléktábla hívja fel a figyelmet.

A második világháború súlyos károkat okozott a japánkert növényeiben, berendezéseiben. Sajnos – a háború befejezését követő években – több kőlámpás és egy daru szobra is eltűnt, illetve más intézménybe került.

A jelenlegi 3000 m2-es a kert központi része.

A zuglói japánkert növényei és műtárgyai

A japán kert távol az iskola épülettől, az üvegházak mögött bújik meg. Már ezzel is csend és béke érzetét kelti.

A kert a japán kertépítészet hagyományait őrzi, és tele van szimbólumokkal. A kőlámpák, pagodák, kőkertek és bonsai fák mind a japán kertművészet jellegzetességei. Ezek az elemek nemcsak szépek, hanem egyben mély jelentéssel is bírnak a japán kultúrában és vallásban.

zuglói japánkert

A tó a tenger jelképe, a hidak a múlttal való összeköttetést szimbolizálják, a kövek pedig a szilárdságot és a tartósságot jelképezik.

zuglói japánkert

A cseresznyefák a szépséget és a mulandóságot, a bambusz a rugalmasságot és a kitartást, a fenyőfák pedig a hosszú életet szimbolizálják.

A mesterségesen kialakított, kb kb. 200 m2 tórendszer vízmélysége 50 cm, több kisebb-nagyobb szigetet alakítottak itt ki.

A tórendszeren áthidaló kőhidak és lépőkövek nemcsak látványosak, de meg is könnyítik a rejtett zugok és növényeik felfedezését. A tó vízfelszíne, illetve az elszivárgó víz kedvező mikroklímát teremt az igényesebb növények számára, ezzel biztosítva az optimális környezeti feltételeket.

zuglói japánkert

Látogatási információk a kertről

Nyitvatartási idő:

  • Március 1. – október 31.: 10:00 – 18:00
  • November 1. – február 28.: 10:00 – 16:00

A kert az iskolai szünetekben is látogatható.

Belépőjegyek:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Nyugdíjas, pedagógus, diák: 800 Ft
  • 6 éves kor alatti gyermekek: ingyenes

Programok

A kertben rendszeresen rendeznek különféle kulturális programokat és eseményeket, amelyek segítenek megismerni a japán kultúrát és hagyományokat. Ide tartoznak japán kulturális fesztiválok, koncertek, ikebana és teaceremóniák, valamint különböző kézműves foglalkozások.

2024. április 20-án például Japánkerti napra várják a látogatókat.

Tippek a zuglói japánkert látogatásához

  • Kényelmes cipőt viselj, és öltözz rétegesen, az időjárásnak megfelelően.
  • Vigyél magaddal fényképezőgépet, hogy megörökítsd a kert szépségét.
  • Légy türelmes, és élvezd a kert nyugalmát.

Zuglói japánkert videón

Igazi ritkaság a japán kert egy 1928-as videón.

És egy másik videó napjainból

A bejegyzésben található fotókat 2024 áprilisának első napjaiban készítettem, amikor szorgos kezek épp tavaszi munkákat végeztek a kertben és szépítgették a nyugalom szigetét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük