A Westminster apátság a Tátrai Jégdóm idei csodája

Immár 11. alkalommal nyílt meg a Tátrai Jégdóm (Tatranský ľadový dóm) a Magas-Tátrában, a szlovákiai Tarajkán (Hrebienok). A jégművészek az idén világhírű londoni épületet, a Westminster apátságot (Westminster Abbey) faragták ki hatalmas jégtömbökből, II. Erzsébet néhai brit királynő 2008-as látogatásának emlékére. A 225 tonna jégből életre keltett építmény minden nap 09:00-től 16:15-ig várja a látogatókat. A belépés az idén is ingyenes.

Tátrai Jédom 2023!2024-es építménye a londoni Westminster Apátság
Fotó: Marek Hajkovský / Slovakia Travel

A Tátrai Jégdóm II. Erzsébet előtt tiszteleg

A Magas-Tátra leglátogatottabb téli nevezetességének számító kiállítás, az Ótátrafüred feletti Tarajkán kialakított jégtemplom az idén is szolgál újdonságokkal.

2008. október 24-án II. Erzsébet is ellátogatott a Magas Tátrába, a jégdóm kupolája mindössze néhány méterre található a királynő által meglátogatott helytől. A Westminster Abbey 1066 óta a brit identitás és monarchia szimbóluma, a brit királyi család legfontosabb temploma.

A jégdóm projektjének előkészítése csaknem egy éve zajlik. A jégdóm 1800 jégtömbből épül fel, ez 225 tonna (tíz teli kamion) jég, amit Lengyelországból szállítottak ide. A 25 méter átmérőjű kupola alatt húsz szlovák, lengyel, cseh és német szobrász dolgozott hetekig, hogy a momumentális mű elkészüljön.

A kupolába való belépés előtt a látogatók egy II. Erzsébet fent említett látogatásának emléket állító fotókiállítást is megtekinthetnek. A jégdómot egy fotópontként is használható jégből készült koronázási trón egészíti ki.

A Jégdómban ezen felül a brit koronázási ékszerek miniatűr másolataiból összeállított kiállítás is látható, a kiállított tárgyakat a Westminster apátság adományozta a jégdóm építőinek.

A Tarajkán minden évben egy ismert és sokat látogatott templomot formáznak meg a síszezon kezdete előtt. Az előző években kialakították már többek közt a párizsi Notre-Dame és a vatikáni Szent Péter-bazilika épületét is. 2021-ben Európa népszerű zarándokhelyéről, a Spanyolországban található Santiago de Compostela-i Szent Jakab-katedrálisról mintázták a 11 méter magas 225 tonna jégből készült jégcsodát.

2022-ben pedig a jeruzsálemi Szent Sír-templomot faragták ki hatalmas jégtömbökből.

A kiállítás várhatóan 2024 áprilisáig lesz látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük