A világ legnagyobb mézeskalács-városa Bergenben

Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben az idén is megépült a világ legnagyobb mézeskalács-városa, a Pepperkakebyen. A miniatűr “édes város” Bergen valamennyi szépségét felvonultatja az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól kezdve a kikötőben veszteglő hajókig. A COVID19 miatt jelenleg ugyan nem látogatható, de a szervezők azt remélik, hogy ez karácsonyig még változhat.

világ legnagyobb mézeskalács-városa Bergen

A világ legnagyobb mézeskalács-városa

Bergen a középkorban élte virágkorát, amikor fontos kereskedelmi központ volt. A 14., 15. században épültek a híres háromemeletes kereskedő házai, amelyeket egy hatalmas tűz után eredeti stílusban, hagyományos technológiával építettek újjá a 20. század második felében.

Norvégiában is igen kedvelt a mézeskalács és népszerűek a mézeskalács-városok. Bergenben 1991 óta készítik el a miniatűr várost (Pepperkakebyen) a karácsonyi édességből. A mérete az évek alatt egyre nőtt. Napjainkra 2.000 épületével világrekordernek számít.

Az édes város építésében harminc főből álló csapat vesz részt, építészektől villanyszerelőkig. Hozzájuk csatlakoznak még a helyi iskolások és óvodások is. A mézeskalácsházakat helyi lakosok, szervezetek és vállalkozások készítik önkéntes alapon.

A csodálatos város minden évben november közepétől karácsonyig tekinthető meg belépő díj ellenében. Természetesen az alkotásban résztvevőknek nem kell belépődíjat fizetniük. Ugyancsak ingyen tekintheti meg minden 12 év alatti gyermek.

Aki a csodálatos látvány és a mézédes illatok hatására kedvet kap egy kis mézeskalács kóstolásra, az az üzletben több féle ízesítésű és formájú mézeskalácsok közül válogathat.

A kiállítás non-profit alapon működik. A megszerzett nyereséget jótékonysági szervezetek között osztják szét.

Az idén szintén elkészült a város, de egyelőre sajnos nem látogatható.

Pepperkakebyen Bergenben – videó

Köszönöm a megosztásokat!
  • 320
  • 3
  •  
  •  
  • 320
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük