A Szekszárdi Remete Berkenye lett Az Év Fája 2023 nyertese

A július óta tartó online szavazás végén 5322 szavazattal a Szekszárdi Remete Berkenye nyerte az Ökotárs Alapítvány által rendezett Az Év Fája 2023 verseny első helyét. A Hős Fa címet a Győrszentiváni tölgyes kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az Újtikosi „Százéves” fűzfa érdemelte ki.

Szekszárdi Remete berkenye Az Év Fája 2023 nyertese

Az Év Fája verseny

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, amivel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

2023-ban 21 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 9 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta ki kedvencét július 1. és október 1. között. A fákra összesen 12762 szavazat érkezett.

Az Év Fája 2023 verseny döntősei helyezésük sorrendjében:

1.hely Szekszárdi Remete berkenyéje – 5322 szavazat
2.hely A győrszentiváni tölgyes – 3934 szavazat
3.hely Az öreg vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája – 1106 szavazat
4.hely Az újtikosi százéves fűzfa – 801 szavazat
5.hely Az Olimpia park platánja – 680 szavazat
6.hely A Vadnai Csakazértis Batul almafa, a kitartás jelképe – 443 szavazat
7.hely Sajóörösi törökmogyorófa – 200 szavazat
8.hely A tiszaigari Mátyás király fa – 155 szavazat
9.hely A Szabadkikötő platánja – 121 szavazat

A győztes Szekszárdi Remete Berkenye közelében egy forrás fakad. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna, ennek kertjében áll a különleges fa.

A zsűri döntése alapján a győrszentiváni tölgyes kapta a 2023-as Hős Fa címet. A tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben, a kis tisztás pihenésre, játékra csábít. A helyi általános iskola tanösvényt helyezett ki, hogy bemutassa a terület értékeit, 2022-ben a tölgyest helyi jelentőségű, védett természeti területté nyilvánították.

A különdíjas fűzfa Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskében, a hajdúnánási járásban található, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetében, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották. A „dimbes-dombos”, pici tavakkal tarkított terület mindig megmozgatta a falusi gyerekek fantáziáját. Sok generáció mászta az öreg fűzfát, töltötte a gyerekkori nyarak nagy részét az árnyékában. Fantáziánkban néha vár, néha hajó volt és mi várvédők vagy kalózok.

Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, amit Börzsei Bence faápoló és csapata fog elvégezni. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a dobogósok többek közt madárodúkat is kaptak ajándékba.

A győztes szekszárdi fa az Európai Év Fája címért is versenyezhet majd.

Az Év Fája 2022 cím birtokosa a tatai Angolkert 250 éves platánfája volt.

Az információért és a fotóért köszönet az Év Fája Facebook oldalnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük