A Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés téli varázslata – videó

A szilvásváradi Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés Magyarország egyik kiemelkedő természeti szépsége és legkedveltebb kirándulóhelye. Varázslatos téli látványa akár egy mesekönyv lapjain is megállná a helyét. Most egy gyönyörű videó röpít el ebbe a csodavilágba.

szalajka-völgy és Fátyol-vízesés télen Szilvásváradnál

 

A Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés téli varázslata

A koronavírus-járvány miatt még inkább felértékelődtek a természetben töltött percek, az aktív kikapcsolódási lehetőségek. Szerencsére Magyarországon erre minden adott, rengeteg természeti szépséggel rendelkezünk. 

Szalajka-völgy

A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület, a szilvásváradi Szalajka-völgy a 19. században kapta nevét a helyiek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett kálium-karbonát (hamuzsír) égetéséről, amit üveggyártáshoz használtak.

A kb. 4 kilométer hosszú völgyet a nyári időszakban kisvasúttal is felfedezhetjük. Télen a völgyben folyó, karsztforrásokból (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálkozó a Szalajka-patak nyújt kivételes látványt. A Szalajka-patak medrét több helyen mesterségesen felduzzasztották, a tavakban közel 100 éve pisztrángot tenyésztenek. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng.

A források fölött magasodik az Istállós-kő. Az Istállós-kő és a Tar-kő között, a hegység Virágos-sár nevű részén található a  egyik nevezetessége, az őserdő.

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés evét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta. A víz a mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Télen különösen szép látványt nyújt, amikor a befagy és tündöklő jégcsapok lógnak alá.

Szalajka télen – Szilvásváradi varázslat – videó

A film 2010 december végén készült egy igazi szép téli napon. Láthatjuk a Szalajka-völgy minden szépségét, a rohanó tajtékzó Szalajka patakot, kis zúgóival, a Pisztrángos-tavat és teljes pompájában a Fátyol vízesést is. – ajánlották a videó szerkesztői.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük