A nürnbergi karácsony gyermek

Ki más tudna hitelesebben ajánlani egy karácsonyi vásárt, mint az, aki az adott  városban él? Albert Bernadette Mindenütt jóóó – Travel blog szerzője légi utaskísérőként dolgozik és évek óta a németországi Nürnberg az otthona. Volt olyan kedves, hogy elvállalta, bevezet bennünket a háborús peréről elhíresült város karácsonyi hangulatába és hagyományaiba. Fogadjátok szerettel a nürnbergi karácsony gyermek történetét!

a nürnbergi karácsony gyermek

„A német karácsonyi vásárok közül az egyik legrégebbi a nürnbergi. A karácsony előtti piac a XVI. század közepéig visszavezethető, de a nürnbergi karácsonyi vásár első írásos emléke csak 1628-ból származik, mely egy virágdíszes fa dobozka.

A vásár a XIX. század végére veszített jelentőségéből, és többszöri helyszínváltozást követően az 1930-as években éledt újra a hagyomány. A második világháború bombázásai után három évbe telt, mire újraélesztették a tradíciót a teljesen lerombolt óvárosban.

A nürnbergi karácsony gyermek

Mi teszi a nürnbergi karácsonyi vásárt különlegessé?

Talán az egyik legkülönlegesebb nürnbergi hagyomány a Christkind-választás. A Christkind (azaz karácsony gyermek) a nürnbergi karácsonyi város bájos nagykövete. 1969 óta választanak karácsony gyermeket, minden második évben.

a nürnbergi karácsony gyermek

Honnan ered ez a hagyomány?

Az a gondolat, hogy a Christkind hozza a gyermeknek a karácsonyi ajándékokat, a protestáns reformertől, Martin Luthertől (1483-1546) ered. Luther idején december 6-án, Szent Miklós napján volt hagyomány a gyermekeknek ajándékokat adni. Luther, hogy elkerülje a katolikus szentek és a szentek napjainak tiszteletét, környezetében karácsony estéjére tette az ajándékozást. Gyermekeinek azt mondta, hogy a „Szent Krisztus” hozza az ajándékokat. Ez a hagyomány gyorsan elterjedt az evangélikus családok körében, sőt Nürnbergben a XVI. század végére már ez volt általános.

Ki lehet Christkind?

A feladatra olyan fiatal lányok jelentkezhetnek, akik megfelelnek ennek az öt feltételnek:

– vagy Nürnbergben születtek, vagy hosszú ideje a városban élnek,

– legalább 16, de nem több mint 19 évesek,

– legalább 160 cm magasak,

– nem tériszonyosak,

– és bármilyen időjárási körülmények között hajlandók dolgozni.

Hogyan választják ki a karácsony gyermeket?

Első körben a jelentkezők közül 12 személyt választanak ki, akiknek a képe megjelenik a helyi újságban, és az interneten. Az olvasók szavazhatnak a kedvenceikre. A 6 legtöbb szavazatot kapott lányt egy interjúra hívják. A zsűri előtt tesztelik tudásukat Nürnbergről is.

Kikből áll a zsűri?

A zsűri a média, a Nürnbergi Állami Színház, a Vásár Osztály, a Sajtó- és Információs Osztály, valamint a Nürnbergi Kongresszusi és Idegenforgalmi Iroda képviselőiből, valamint az előző évek karácsony gyermekeinek egyikéből áll.

Mennyi ideig tart a megbízatás?

A kiválasztott fiatal lány 2 éven át lesz a vásár nagykövete.

Mik a Christkind feladatai?

Hagyományosan az első adventi vasárnap előtti pénteken ő nyitja meg nürnbergi karácsonyi vásárt (Nürnberger Christkindlesmarkt) a Hauptmarkt-on álló Frauenkirche templom galériájáról. Aztán végig vonul a városon karácsonyi jókívánságokat szórva.

Ezen kívül számos feladata van az ünnepi szezonban; fellépések, megjelenés a „gyermekbirodalomban”, és ajándékokat visz kórházakba és öregotthonokba is, óvodákat, jótékonysági szervezeteket látogat.

Honnan ismerhető fel a Christkind?

Hosszú, szőke, göndör hajú parókában, arany koronával a fején és arannyal díszített fehér ruhában, arany szárnyakkal a hátán úgy néz ki, mint egy angyal. Ha bárhol, bármikor ebben a státuszban jelenik meg, ezt kell viselnie, így könnyen felismerheti bárki.

Én is találkozhatok a karácsony gyermekkel?

Igen, a hét négy napján a karácsonyi vásárban összefuthatunk vele.

A Nürnberger Christkindlesmarkt – mely egész Európa talán leg­na­gyobb és leg­fé­nyesebb ka­rá­cso­nyi vására-, 2019-ben november 29-től december 24-én 14:00 óráig várja a látogatókat.

Albert Bernadette

Mindenütt jóóó – Travel blog

Honlap: https://mindenuttjooo.blogspot.com/

Facebook: https://www.facebook.com/mindenuttjooo/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCAbf0pZpx5G-OxNCk5RZUyQ/videos

Nagyon köszönöm Bernadette-nek, hogy sorain keresztül megismerjettük a nürnbergi hagyományokat és kedvet kaphattunk egy kis kiruccanáshoz!

Bernadette oldalain nagyon érdekes és hasznos leírásokat, videókat találtok a világ minden tájáról. Kattintsatok át hozzá, merüljetek el és lubickoljatok a szépségek és információk tengerében!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük