Pajkaszeg látnivalói – A mi kis falunk

Pár évvel ezelőtt a Pajkaszeg név semmit sem mondott volna, ma pedig szinte az egész ország ismeri. Mindenki tudja, ki a falu ügyeskedő és simlis polgármestere. Mindenki ismeri a három naplopó közmunkást, akik legszívesebben a csinos kocsmárosnőnél töltik az egész napot, aki nem mellesleg fülig szerelmes a lelksézbe. A fél ország, de legalább is nők drukkolnak a lelkiismeretes Erikának, hogy végre elvegye már feleségül a suttyó Gyuri. De vajon ismerik-e A mi kis falunk című tévésorozat fiktív helyszínét? Tarts velem és megmutatom, melyek Pajkaszeg látnivalói.

Pajkaszeg látnivalói - kakaós briós szobor

A mi kis falunk sorozat

A mi kis falunk az RTL Klub által 2017-ben bemutatott magyar televíziós vígjátéksorozat. Az azóta is forgatott és növekvő nézettséggel játszott film a szlovák Horná Dolná című sorozat magyar adaptációja. A helyszíne egy valóságban nem létező kicsiny falu, Pajkaszeg. A sorozat az itt élők mulatságos hétköznapjait mutatja be.

Időnként más települések is képbe kerülnek, leggyakrabban a szomszéd falu, Pajkarét. Pajkaszeg és Pajkarét lakói állandó harcban állnak egymással. Egyes epizódokban más falvak is megemlítésre kerülnek, mint például Alsópajka, Alsószeg, Felsőszeg, Pajkaremete vagy Pajkavölgy. Ezek szintén fiktív települések.

A sorozat jeleneteinek jelentős részét a közigazgatásilag Esztergomhoz tartozó Pilisszentléleken vették fel. A pajkaréti részeket is itt forgatták. Amikor a közeli városba mennek a falusiak, akkor azoknak a jeleneteknek a helyszíne Esztergom.

A filmben gyakran megjelenik a horgásztó is. Pilisszentléleknek nincs nincs tava, így a filmesek a Dédai-tónál forgattak. A Dédai-tó a 11-es főúton Esztergom és Pilismarót között az 59-es kilométer kőnél a Duna-Ipoly Nemzeti parkban, a főúttól 2,5 kilométerre található horgászparadicsom.

Pajkaszeg látnivalói

Pilisszentléleket egyre többen keresik fel A mi kis falunk forgatási helyszíneit kutatva. Olvasónk épp egy forgatási napon járt ott és hozott pár fotót némi kommentárral.

Kakaós briós szobor

Pajkaszeg ikonikus jelképe a kakaós briós szobor. Valljuk be, nem feltétlenül egy péksütemény jut róla eszünkbe. A szobrot a filmbeli polgármester-választás alatt adták át, ahol a polgármester ingyen kakaós brióst és sört osztogatott. A kakaós briós egy hagyományos pajkaszegi sütemény. A szobor a későbbiekben is előtérbe került, amikor véletlenül lerombolták.

Teca kocsmája

Polgármesteri hivatal

Pajkaszeg látnivalói - Polgármesteri hivatal

Állatorvos háza

Posta és vegyesbolt

Templom és fitness terem

A sorozat szerint nincs a községnek temploma. A Plébánia és az istentiszteletek helyszíne a fitness teremmel osztozik egy helyiségen.

Pilisszentléleknek valójában van temploma, a falu szélén. Többek közt azért is találták ideálisnak a falut a filmesek, mert a templom és annak tornya sosem látszik a felvételeken.

Pajkaszeg látnivalói - Plébánia és fitnessterem

Pajkarét kocsmája

“Nem messze van egy mástól a két kocsma. Ugyan itt van tehát Pajkaszeg és Pajkarét kocsmája is, itt ebben a faluban.”

Pajkaszegi-tó = Dédai-tó

Hát ez, az ami nincs Pilisszentléleken… A filmsorozat jeleneteit a szintén Pest megyei Dédai-tónál forgattak.

És egyéb házak is

“A ház udvarában éppen filmforgatás zajlott.”

Nagyon köszönöm a fotókat Ujvári-Kordics Veronikának!

Pajkaszeg látnivalói videón

Készítettem egy videóst is, ahol még jobban megismeheted Pajkaszeged, azaz Pilisszentléleket.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 226
  • 24
  •  
  •  
  • 226
  •  
  • 24
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük