Pajkaszeg látnivalói – A mi kis falunk

Pár évvel ezelőtt a Pajkaszeg név semmit sem mondott volna, ma pedig szinte az egész ország ismeri. Mindenki tudja, hogy itt és a szomszédos Pajkaréten játszódik az RTL Klub 2017-ben indított nagysikerű, A mi kis falunk címet viselő vígjátéksorozata. A Pajkaszeg és Pajkarét helység név is fiktív. A sorozat forgatási helyszíne az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek és a közeli Búbánatvölgyben található Dédai-tó. Tarts velem és megmutatom, melyek Pajkaszeg látnivalói, hogy néznek ki a sorozat legkedveltebb helyszínei.

Pajkaszeg látnivalói - kakaós briós szobor

A mi kis falunk sorozat

A mi kis falunk az RTL Klub által 2017-ben bemutatott magyar televíziós vígjátéksorozat. Az azóta is forgatott és növekvő nézettséggel játszott film a szlovák Horná Dolná című sorozat magyar adaptációja. A helyszíne egy valóságban nem létező kicsiny falu, Pajkaszeg. A sorozat az itt élők mulatságos hétköznapjait mutatja be.

Időnként más települések is képbe kerülnek, leggyakrabban a szomszéd falu, Pajkarét. Pajkaszeg és Pajkarét lakói állandó harcban állnak egymással. Egyes epizódokban más falvak is megemlítésre kerülnek, mint például Alsópajka, Alsószeg, Felsőszeg, Pajkaremete vagy Pajkavölgy. Ezek szintén fiktív települések.

A sorozat jeleneteinek jelentős részét a közigazgatásilag Esztergomhoz tartozó Pilisszentléleken vették fel. A pajkaréti részeket is itt forgatták. Amikor a közeli városba mennek a falusiak, akkor azoknak a jeleneteknek a helyszíne Esztergom.

A filmben gyakran megjelenik a horgásztó is. Pilisszentléleknek nincs nincs tava, így a filmesek a Dédai-tónál forgattak. A Dédai-tó a 11-es főúton Esztergom és Pilismarót között az 59-es kilométer kőnél a Duna-Ipoly Nemzeti parkban, a főúttól 2,5 kilométerre található horgászparadicsom.

Pajkaszeg látnivalói

A sorozat egy Pajkaszeg nevű kicsiny falu lakosainak mulatságos hétköznapjait mutatja be. Olyan figurák élnek itt, akik az átlagemberek mintaképei lehetnének, mégis egyedi tulajdonságaik és alapvető jellemhibáik miatt folyton furcsa, ámde szórakoztató szituációkba keverednek. Van egy ügyeskedni igyekvő polgármester, aki a pecabot végénél csak az Isten lábát szereti jobban megfogni, lehetetlent nem ismerve, ha a falu és a saját hírnevének gyarapítása a tét. Egy szorgos titkárnő és playboy-múltú vőlegénye, akiknek kapcsolatát gyakran próbára teszi eltérő személyiségük és világnézetük. Egy jóképű pap, aki a reverendáját semmire nem cserélné le, pedig a falu lányai bármit megadnának érte. Egy csinos kocsmárosnő, akinek alakjánál csak a modora tüzesebb. Egy körzeti megbízott, aki a rendőr-viccek két lábon járó megtestesítője. Egy rezignált állatorvos, aki ott segít, ahol tud. Emellett harcias szellemű öregasszonyok, elkötelezett kocsmahuszárok, és szépreményű fiatalok. Ők alkotják ezt az irreálisan vicces világot, ahol az a normális, hogy többnyire semmi sem az… – írja a wikipédia.

Pajkaszeg látnivalói

Pilisszentlélek igazi zarándokhely lett, egyre többen keresik fel A mi kis falunk forgatási helyszíneit kutatva. Olvasónk épp egy forgatási napon járt ott és hozott pár fotót némi kommentárral.

Kakaós briós szobor

Pajkaszeg ikonikus jelképe a kakaós briós szobor. Valljuk be, nem feltétlenül egy péksütemény jut róla eszünkbe. A szobrot a filmbeli polgármester-választás alatt adták át, ahol a polgármester ingyen kakaós brióst és sört osztogatott. A kakaós briós egy hagyományos pajkaszegi sütemény. A szobor a későbbiekben is előtérbe került, amikor véletlenül lerombolták.

Teca kocsmája

A szexi kocsmárosnő, Teca által üzemeltetett kocsma az egyik legfontosabb helyszín a kis faluban. Különösen szívesen időznek itt a közmunkások

Polgármesteri hivatal

A hely, ahol minden fontos dolog eldől.

Pajkaszeg látnivalói - Polgármesteri hivatal

Állatorvos háza

A ház, ahol az időnként emberek gyógyításával is foglalkozó állatorvos és fia, a falu sármos katolikus papja él.

Posta és vegyesbolt

A hely, ahol jót lehet pletykálkodni.

Templom és fitness terem

A sorozat szerint nincs a községnek temploma. A Plébánia és az istentiszteletek helyszíne a fitness teremmel osztozik egy helyiségen.

Pilisszentléleknek valójában van temploma, a falu szélén. Többek közt azért is találták ideálisnak a falut a filmesek, mert alkalmas templom nélküli felvételek készítésére. A templom és annak tornya sosem látszik a felvételeken, még a légi felvételeken sem.

Pajkaszeg látnivalói - Plébánia és fitnessterem

Pajkarét kocsmája

Alig pár száz méterre van egymástól Pajkaszeg és Pajkarét kocsmája. A pajkaréti felvételek helysízne is Pilisszentlélek.

Pajkaszegi-tó = Dédai-tó

Hát ez, az ami nincs Pilisszentléleken. Az idelátogatók hiába keresik a tavat. A filmsorozat vizes jeleneteit a közeli Bűbánatvölgyben található Dédai-tónál forgattak.

És egyéb házak is

„A ház udvarában éppen filmforgatás zajlott.”

Nagyon köszönöm a fotókat Ujvári-Kordics Veronikának!

Pajkaszeg látnivalói videón

Készítettem egy videóst is, ahol még jobban megismeheted Pajkaszeged, azaz Pilisszentléleket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük