A Megváltó Krisztus szobra – Rio de Janeiro büszkesége

A brazíliai Rio de Janeiro ikonikus szobra, a Megváltó Krisztus (Cristo Redentor) a Tijuca Nemzeti Park területén található Corcovado-hegy tetején magasodik, 700 méterrel a tengerszint felett. A 30 méter magas szobor, melynek karjai 28 méter szélesek, a világ egyik legismertebb műemléke és Brazília leglátogatottabb turisztikai látványossága. Ez a lenyűgöző műalkotás nem csupán a keresztény vallás jelképe, hanem Rio kulturális és történelmi örökségének elengedhetetlen része is.

Megváltó Krisztus szobra

A Megváltó Krisztus szobor építése és felavatása

Rio de Janeiro Brazília fővárosa, melyről a lakói úgy vélik, Isten a világ teremtése utáni nyolcadik napon alkotta meg.

A szobor ötlete az 1850-es években merült fel először, hogy a városnak méltó vallási emléket emeljenek. Végül csak Brazília Portugáliától való függetlenségének századik évfordulójára, 1931-re épült meg. A terv elnyerte a kilencven százalékban katolikus latosság egyetértését, és az 1921 végén indított gyűjtés egymillió cruzeirót eredményezett. A költségek végülkét és fél millió cruzeiróra emelkedtek.

A kírt pályázaton a brazil Heitor da Silva Costa munkája lett a győztes. Krisztus arcát és kezét a francia szobrász, Maximilian Paul Landowski formázta meg. Az alkotás a Megváltó Krisztus – Cristo Redentor – nevet kapta.

A szobor elkészítése kilenc évig tartott. Felavatását az Amerika felfedezésének évfordulóját ünneplő Kolumbusz-napra, 1931. október 12-ére időzítették.Sötétedés után, este nyolckor kapcsolták be a fehér óriást megvilágító reflektorokat – a rióik óriási üdvrivalgása közepette.

Érdekes, hogy a világítást a drót nélküli távíró feltalálója, a Nobel-díjas Guglielmo Marconi tervezte, aki sok ezer kilométer távolságból, a Genovában horgonyzó Electra nevű jachtjának fedélzetéről távkapcsolással hozta működésbe a fényözönt.

Az elképesztő 30 méteres magasságával és 28 méteres karjaival a szobor az egész Rio de Janeiro városára lenyűgöző látványt nyújt, és messziről is látható. A szobor magasságát tovább növeli a Corcovado-hegy 710 méteres tengerszint feletti magassága, amelyen áll. A Megváltó Krisztus szobor nemcsak az építészet csodája, hanem mérnöki bravúr is, hiszen ilyen méretű szobor még a mai modern korban is figyelemre méltó lenne.

A szobor kulturális jelentősége

A Megváétó Krisztus szobor a világ leghíresebb városi szobrainak egyike, ami sokat mesél az itt élőkról.

A szobor nem csupán építészeti csoda, hanem kulturális és vallási jelkép is. A brazil nagyváros szinte minden pontjáról látható, kivéve, amikor felhőkbe burkolódzik. Minden évben több millió turista látogat el a Corcovado-hegyre, hogy megcsodálja ezt a lenyűgöző szobrot és gyönyörködjön a Rio de Janeiro városára panorámát nyújtó kilátásban.

Megváltó Krisztus szobra

Tények és érdekességek a Megváltó Krisztus szobráról

 • A szobor 30 méter magas, 8 méter magas talapzaton áll, karjai 28 méter szélesek.
 • A feje, amelyre 56 villámhárítót szereltek, 3,75 méter magas.
 • Egy-egy karja nyolcszáz mázsát nyom, összsúlya 1145 tonna.
 • Belsejében négy főoszlop acélgerendák sora tartja az egyedülálló építményt, amely így a legerősebb szélökéseknek is ellenáll.
 • Felületét hét milliméter vastag háromszögletű fehér szappankőlapokkal vonták be, melynek színe harmonizál a Corcovado-hegy gránitjával.
 • A szoborhoz vezető út siklóval, fogaskerekű vasúttal, vagy gyalogosan is megközelíthető.
 • 2007-ben beválasztották a világ hét új csodája közé.
 • A szobornak van egy kápolnája is a talapzatában, ahol keresztelőket és esküvőket is tartanak.
 • A belül üreges szobor mellkasába lépcsők, karjaiba folyosók vezetnek, de a terület csak restaurátorok számára nyitott.
 • Többször is restaurálták, legutóbb 2010-ben. A 2000-es renoválás során – a korrózió elleni védelemként – titánbevonattal látták el.
 • Viharok kedvelt célpontja, 2010-ben egy villámcsapás súlyosan megrongálta.

Megváltó Krisztus szobor meglátogatása

A Corcovadóra foaskerkűvel is fel lehet jutni. Ezt 1881-ben kezdték építeni, és még II. Pedro császár avatta fel 1884-ben. Egészen 1912-ig gőzmozdony tolta fel a személyvagonokat a három és fél kilométeres vaspályán. Ekkor áttértek a villanymozdonnyal való vontatásra.

A Cosme Velhótól húsz perc alatt a felső végállomásra érkező piros kocsiktól azonban még 220 lépcsős fáradtságos felkapaszkodás várt a turistákra. A közelmúltban épült lift azonban már megkönnyíti a szoborhoz jutást.

A veszélyes kanyarokkal teli meredek szerpentinúton gépkocsival is fel lehet hajtani a szoborhoz, sőt gyalog is megtehető az így körülbelül egy órásút.

A Megváltó Krisztus szobra nem csupán egy turisztikai látványosság, hanem Rio de Janeiro szimbóluma is. A szobor a város lakóinak hitét, reményét és büszkeségét testesíti meg. Mindemellett pedig az egységet és az elfogadást is képviseli, hiszen két millió ember érkezik ide minden évben, különböző kultúrákból és vallásokból, hogy együtt csodálják meg ezt a lenyűgöző alkotást, és gyönyörködjenek Rio de Janeiro páratlan szépségében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük