A híres Fabergé-tojások, a legdrágábbak a világon

A híres Fabergé-tojások, a cárok húsvéti ajándéknak szánt ékszerajándékai a luxus szimbólumai. A húsvéti tojások legjei a bő százévvel ezelőtt élt ékszerész, Peter Carl Fabergé vagyonokat érő ékszertojásai. Az izgalmas történettel rendelkező Fabergé-tojások az orosz cári család kedvencei voltak, gyakran hamisították és hamasítják a mai napig a különleges ékszereket. A drágakövekkel kirakott és zománcozott húsvéti dísztojások némelyike a moszkvai Kreml Múzeum részét képező Fegyvertárban tekinthető meg. 2022 augusztusában a szépen felújított budapesti Párisi-udvarban nyílt meg a híres aranyműves-dinasztia, a Fabergé ékszerház első magyarországi márkaképviselete.

díszes Fabergé-tojás

A híres Fabergé-tojások története

A Fabergé-tojások ékszerekkel kirakott és zománcozott húsvéti dísztojások. Nevüket készítőjükről, Peter Carl Fabergé francia származású orosz ékszerészről kapták. 1885 és 1917 között III. Sándor és II. Miklós orosz cárok megrendelésére 52 „cári” Fabergé-tojás készült, amelyeket az ékszerművészet abszolút legjobbjainak tartanak.

A Fabergé-család a hugenották (a franciák gúnyolták így a reformátusokat) üldöztetése miatt települt át Franciaországból Oroszországba. Itt született Peter Carl Fabergé, aki 1870-ben vette át apjától az ékszerüzletet. A tehetséges aranyműves asúlyos, gazdagon díszített készítéséről hamar áttért a finom, könnyedebb stílusra.

Az 1882-es összorosz művészeti kiállításon figyelt fel III. Sándor cár az ifjú Fabergé tehetségére és remekműveire.1885-ben III. Sándor orosz cár arra kérte Peter Carl Fabergé-t, hogy olyan ajándékot készítsen a felesége, Marija Fjodorovna részére, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is.

Má az első különleges ékszertojás az arany ékszer készítés remekműve lett. Tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el az ékszerész, amely felnyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. A „Kurocska” vagyis „Tyúkocska” néven ismert első ékszertojás olyan jól sikerült, hogy ezután minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti tojásokat.

A cár kívánsága csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz.

Fabergé-tojások

Az ékszertojások, a luxus szimbólumai

A Fabergé-műhelyben egyre díszesebb és egyre kreatívabb tojások készültek. A „koronázási tojás” például a cári hintó apró mását tartalmazta. II. Miklós cár egyik húsvéti Fabergé-tojásában pedig a Kreml katedrálisának miniatűrje foglalt helyet.

A tojások témája és kinézete nagyon változatos volt. Igen híres az 1900-as Transzszibériai vasút tojás. Kívül egy szürke semmitmondó sávban látható a vasút térképe. A belső része ellenben csillogó volt, közepén egy tiszta aranyból készült kis vonattal.

III. Sándor fia és utódja minden évben két tojást rendelt, egyet az édesanyja, egyet pedig a felesége számára.

Az utolsó Fabergé-tojások II. Miklós megrendelésére készültek felesége, Alekszandra számára, alig pár hónappal azelőtt, hogy a bolsevikok megdöntötték hatalmát.

A Fabergé adatai szerint az egyedi cári tojásokból összesen 52 tojás készült, ebből 46 holléte ismert. Összesen 69 ékszertojás készült és 57 élte túl a történelem viharait.

A cári család mellett arisztokraták részére is készültek aranyból tervezett, drágakő-berakásos, zománccal díszített tojások. Egy-egy darab megalkotása akár egy évig is eltartott.

A nem cári megrendelésre gyártott tojások kevésbé értékesek. Ezek nem egyediek, hanem meglévő cári tojások másolatai és kivitelezésük sem olyan aprólékos.

A Febergé-tojásokon túl további remekműveik is készített a család: miniatűrök, ékszerek, dísztárgyak, cigarettatárcák.

1917-ben a Fabergé család vállalkozását államosították, ők pedig Svájcba menekültek.

Fabergé-tojások napjainkban

2006-ban csak 21 tojás volt Oroszországban, amelyeket a moszkvai Kreml Múzeum részét képező Fegyvertárban állítottak ki. A Virginiai Szépművészeti Múzeum, a New Orleans-i Művészeti Múzeum és néhány más múzeum rendelkezik Fabergé-tojásokkal. Négy tojás magángyűjtők tulajdonában van, több tojás sorsa pedig ismeretlen.

A brit királyi család komoly Fabergé-gyűjtemény tulajdonosa. A kincseket még Viktória királynő kezdte el gyűjteni, de ajándék ékszertojások is kerültek a gyűjteménybe VII. Edward király felesége, Alexanndra királynő révén is, aki az orosz Maria Fjodorovna cárné testvére volt. Az egyik tojás II. Erzsébet szüleinek, VI. György királynak és feleségének portréját rejti.

2007-ben a Christie’s egy londoni aukcióján egy szemétből kimentett eredeti Fabergé-tojás 18,5 millió dollárért cserélt gazdát.

Manapság számos vállalat kínál ügyfeleinek „Fabergé-tojást”, eredeti ihletésű tojásokat, ezek ára jelentősen elmarad az eredeti ritkaságokétől.

Fabergé márkaképviselete Budapesten

2022 augusztusában a szépen felújított Párisi-udvarban nyílt meg a híres aranyműves-dinasztia, a Fabergé ékszerház első magyarországi márkaképviselete.A csodás, drágakövekkel díszített ékszereket gyártó vállalkozás irányításában ma Peter Carl Fabergé dédunokái is részt vesznek.

Fabergé-tojások videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük