A híres Fabergé-tojások, a legdrágábbak a világon

A tojás, mint ősi termékenységi szimbólum emberemlékezet óta fontos része a húsvéti ünnepnek. A húsvéti tojások legjei a bő százévvel ezelőtt élt ékszerész, Peter Carl Fabergé vagyonokat érő alkotásai. A Fabergé-tojások az orosz cári család kedvencei voltak, a részükre készült különleges darabok némelyike a moszkvai Kreml Múzeum részét képező Fegyvertárban tekinthető meg.

díszes Fabergé-tojás

A híres Fabergé-tojások története

A Fabergé-tojások ékszerekkel kirakott és zománcozott húsvéti dísztojások. Nevüket készítőjükről, Peter Carl Fabergé francia származású orosz ékszerészről kapták. 1885 és 1917 között III. Sándor és II. Miklós orosz cárok megrendelésére 52 „cári” Fabergé-tojás készült, amelyeket az ékszerművészet abszolút legjobbjainak tartanak.

1885-ben III. Sándor orosz cár arra kérte Peter Carl Fabergé-t, az Oroszországban élő francia származású aranyművest, hogy olyan ajándékot készítsen a felesége, Marija Fjodorovna részére, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is. A különleges ékszertojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el az ékszerész, amely felnyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Olyan jó sikert az első ékszer, hogy ezután minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti tojásokat.

A cár kívánsága csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz.

Fabergé-tojások

A tojások témája és kinézete nagyon változatos volt. Igen híres az 1900-as Transzszibériai vasút tojás. Kívül egy szürke semmitmondó sávban látható a vasút térképe. A belső része ellenben csillogó volt, közepén egy tiszta aranyból készült kis vonattal.

Az utolsó Fabergé-tojások II. Miklós megrendelésére készült felesége, Alekszandra számára, alig pár hónappal azelőtt, hogy a bolsevikok megdöntötték hatalmát.

A Fabergé adatai szerint az egyedi tojásokból összesen 50 tojás készült, ebből 43 élte túl a bolsevik forradalmat.

A nem cári megrendelésre gyártott tojások kevésbé értéekesek. Ezek nem egyediek, hanem meglévő cári tojások másolatai és kivitelezésük sem olyan aprólékos.

1917-ben a Fabergé család vállalkozását államosították, ők pedig Svájcba menekültek.

Fabergé-tojások napjainkban

2006-ban csak 21 tojás volt Oroszországban, amelyeket a moszkvai Kreml Múzeum részét képező Fegyvertárban állítottak ki. A Virginiai Szépművészeti Múzeum, a New Orleans-i Művészeti Múzeum és néhány más múzeum rendelkezik Fabergé-tojásokkal. Négy tojás magángyűjtők tulajdonában van, több tojás sorsa pedig ismeretlen.

2007-ben a Christie’s egy londoni aukcióján egy szemétből kimentett eredeti Fabergé-tojás 18,5 millió dollárért cserélt gazdát.

Manapság számos vállalat kínál ügyfeleinek „Fabergé-tojást”, eredeti ihletésű tojásokat, ezek ára jelentősen elmarad az eredeti ritkaságokétől.

Fabergé-tojások videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 − négy =