A csodálatos Perito Moreno-gleccser

Argentína egyik leghíresebb látnivalója, a Föld harmadik legnagyobb ivóvíz tartaléka, a Perito Moreno-gleccser. A kékesfehéren ragyogó gleccser a legkülönlgesebb a dél-patagóniai jégmezőn az utolsó jégkorszakból megmaradt 48 gleccser közül.

Perito Moreno-gleccser Argentínában

A patagóniai Perito Moreno-gleccser

A Los Glaciares NP egyik gleccsere Argentínában. Hossza 30 kilométer, kiterjedése 250 négyzetkilométer és 60 méterre emelkedik a víztükör fölé. Naponta 2 métert nyomul előre és egyike annak a 3 patagóniai gleccsernek, amely nem húzódik vissza. – írta Tóthné Éva a csodálatos fotói mellé.

Perito Moreno-gleccser

A Los Glaciers Nemzeti Parkban található Perito Moreno-gleccser a vakító szépségén túl a méreteivel is lenyűgözi a látogatóit. 5 km-es szélességéhez 70 méteres tószint feletti magasság és akár 170 méteres víz alatti mélység is társulhat, s kiterjedése 250 km².

Nevét Francisco Moreno-ról kapta, aki a 19. században „megtalálta” és tanulmányozta, s aki jelentős szerepet játszott az argentin területek védelmében az Argentína és Chile közötti határviszályban. Morenonak köszönhető a Lago Argentino elnevezés is, amit  ezüst tavat jelent.

Perito Moreno-gleccser

Perito Moreno-gleccser

A gleccser olyan jégtömeg, amely hóból alakul ki a hegységekben, és a gravitáció hatására lassan csúszik lefelé a jellegzetesen U keresztmetszetű gleccservölgyekben. – írja a wikipédia.

A legtöbb gleccserrel ellentétben a Perito Moreno-gleccser tömege folyamatosan nő. Napi kb. 2 métert halad előre, ami több mint 700 métert jelent évente. A keskeny Magellán-szorosba benyúló jégtömeg az Argentino-tó vizének két ágát köti össze.

Amikor a gleccser eléri a szemközti partot, a jég elzárja egymástól a két víztömeget. Ekkor a víz szintje az egyik ágban akár 30-35 méterrel is megemelkedhet. A víz nyomásának növekedésétől aztán elkezd töredezni gleccserfal. A 60 méteres jégfal először 1917-ben tört ketté, ez 4-6 évente megismétlődik. A tó szintje ekkor újra kiegyenlítődik a két oldalon, s a lassú folyamat kezdődik elölről.

Az elvakult gleccser-rajongók még az éjszakát is ott töltik, hogy ne maradjanak le a hatlmas robajjal járó rendkívüli jelenségről.

Nagyon köszönöm Tóthné Évának a csodálatos fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. pelizzon livoné szerint:

  köszönőm a sok szépséget!!!!! Maguk a legjobbak !!!!!

  • Nagy Jucó szerint:

   Nagyon köszönöm a dícsérő szavakat. Igyekszem a jövőben is változatos tartalmakkal jelentkezni.
   Minden jót kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük