A Császárváros, Bad Ischl csodálatos virágai

Bad Ischl egy bájos kisváros Felső-Ausztriában, a Salzkammerguti tóvidéken. A gyógyfürdőjéről is ismert üdülőváros Ferenc József és Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt tartózkodási helye volt, ezért „Császárvárosként” (Kaiserstadt) is emlegetik. Főbb látnivalói után most Bad Ischl virágai és császári pár kerülnek a bejegyzésem középpontjába.

A Császárváros, Bad Ischl virágai

Bad Ischl, az egykori híres fürdőváros ma is igen kedvelt turista célpont. A virágok még hangulatossabbá, szerethetővé teszik az egykori Császárvárost (Kaiserstadt).

1853-ban Bad Isclben találkozott egymással először a 23 éves császár és a 15 éves Wittelsbach Erzsébet. Itt szerettek egymásba, majd itt jegyezték el egymást 1853. augusztus 19-én. Az eljegyzést az Esplanade 10-es szám alatti egykori sóházban, a ma Bad Ischl Városi Múzeumként funkcionáló épületben tartották.

A császári család később is gyakran tartózkodott a városban. A Császárvilla (Kaiservilla), amit Ferenc József és Erzsébet nászajándékul kapott Zsófia főhercegnőtől, a császár kedvelt nyári rezidenciája volt. Ferenc József 60 éven keresztül lakott és uralkodott itt. A császári pár által  klasszicista stílusban jelentősen kibővített épület ma múzeum, vezetéssel látogatható.

Később Sisi legkedvesebb lánya, a Budai Várban született Mária Valéria is itt ünnepelte az esküvőjét. Rudolf koronaherceg halálát is ebben a városkában gyászolta el a császári család. Erzsébet és férje utolsó találkozására is császári parkban került sor Sisi Genfben bekövetkezett meggyilkolása előtt.

A város ma is büszke a hajdani uralkodókra. Minden év augusztus 18-án megünneplik Ferenc József születésnapját. A városban hagyományőrző katonai felvonulást rendeznek. Az ünnepi misén a politikai és egyházi élet szereplői, és a Habsburg-Lotaringiai ház tagjai vesznek részt.

Nyaranta rendezik a Bad Ischl-i nemzetközi kórusversenyt és az operettfesztivált, a Lehár-fesztivált.

Nagyon köszönöm a csodás fotókat Sinka Erika olvasónknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Éva Bucsi szerint:

    köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük