A Chambordi kastély: Franciaország reneszánsz ékköve

A Loire-völgy szívében fekvő Chambordi kastély lenyűgöző építmény, mely a francia reneszánsz építészet remekműve. A legnagyobb Loire-menti kastélyt I. Ferenc francia király grandiózus álma ihlette, és a 16. század elején épült. A kastély nem csupán lenyűgöző méreteiről és pazar díszítéséről híres, de történelme is tele van izgalmas eseményekkel. A kastély bejárása során betekintést nyerhetünk a francia reneszánsz fényűző világába, és gyönyörködhetünk a kastély lenyűgöző építészetében és parkjában.

Chambord-i kastély a Loire mentén

Chambordi kastély történelme

A Chambordi kastély építése az 1519-ben, I. Ferenc francia király parancsára kezdődött, aki a kastélyt vadászháznak szánta. Az építész Domenico da Cortona és feltételezhetően Leonardo da Vinci volt.

Az építés során azonban az eredeti tervek sokszorosan megnövekedtek, és a végeredmény egy lenyűgöző, ám elképesztően nagy és bonyolult épület lett. A kastély 1541-re készült el.. I. Ferenc és utódai időnként itt laktak, de a kastélyt sosem használták állandó otthonként.

1552-ben II. Henrik itt írta alá a chambord-i szerződést, melynek értelmében megkapta Merz, Toul és Verdun birodalmi városokat.

1670-ben itt tartották Moliere Az úrhatná polgár című komédiájánnak ősbemutatóját. A kastély a 18. század közepétől üresen állt, majd a francia forradalom idején a kastélyt kifosztották, és bútorait elárverezték. Hatalmas hasznavehetetlen kőtenger lett belőle.

1921-ben Paul-Louis Courier megvásárolta a kastélyt, majd 1930-tól állami tulajdonba került.

Az UNESCO Világörökség része, és Franciaország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága:

 • I. Ferenc (1515-47) „Versailles-a” egy 55 négyzetkilomteres park közepén.
 • 154 méteres hosszúságával, 117 méteres szélességével a legnagyobb kastély a Loire mentén.
 • 440 termével, 365 kandallójával, valamint két egymásba csavarodó lépcsősorával különleges éptészeti remekmű.

Chambordi kastély látnivalói

I. Ferenc, a vadászat nagy kedvelője, az építészek sajnálatára a vadban és erdőben gazdag Sologne egyik mocsaras területét szemelte ki a kastély helyéül. Az előbb fáradságos munkával kiszárított területen az uralkodó egy egészen különleges építményt akart létrehozni, amely sokkal hatalmasabb és lenyűgözőbb, mint elődjei kastélyai, Blois és Amboise.

A Chambordi kastély lenyűgözően szimmetrikus külsőt és belsőt mutat. A reneszánsz stílusjegyek és az olaszországi minták inspirálták az építészetét, miközben a francia eleganciát is magán hordozza. A kastély teteje tele van díszes kéményekkel, tornyokkal és szobrokkal.

Az igazi újítás a görög kereszt alaprajzú, háromemeletes öregtorony építése volt, amit idáig kizárólag templomoknál alkalmaztak.

Belül a kastélyban csodálatos műalkotások, bútorok és díszítések találhatóak, amelyek visszarepítenek minket a francia királyok fénykorába. Minderről 440 szoba, 365 kandalló, 800 díszes faragás, 12 torony és egy lenyűgöző kettős csigalépcső gondoskodik. Napjainkban csak néhány terem van berendezve, s a bútorok nagyrésze múzeumokból származik.

Feltehetően Leonardo da Vinci tervezte az építészek által a mai napig csodált két, egymásba csavarodó lépcsősort. Ez az építészeti mestermű lehetővé tette, hogy a lépcsőn le-, illetve felfelé közlekedők útja ne keresztezze egymást.

Leonardo I. Ferenc meghívására 1516-ban érkezett a szintén Loire-menti Amboise-ba és három évig alkotott ott, majd itt is helyezték örök nyugalomba.

Az egyik legkülönlegesebb jellemzője a kastélynak a keresztalakú alaprajz, ami lehetővé teszi, hogy több szárnya és udvar egyidejűleg látható legyen.

Valaha a legfinomabb falikárpitok díszítették a falakat, a nemesség kedvteléseit elevenítve meg. Ma már csak néhány teremben van meg az eredeti berendezés.

A kastélyt körülvevő 5440 hektáros park erdős területekkel, tavakkal és csatornákkal, ősi fákkal büszkélkedik. Az erdőkben vadon élő állatok, például szarvasok és vaddisznók is előfordulnak.

Érdekességek a kastélyról

 • A kastély alaprajza egy salamandrát ábrázol, I. Ferenc uralkodói jelképét.
 • Leonardo da Vinci valószínűleg hozzájárult a kastély terveihez.
 • A kastélyt sosem fejezték be, de még így is a Loire-völgy legnagyobb kastélya.
 • A kastélyban található a világ leghosszabb egyenes folyosója (320 méter).
 • A kastély parkjában vadon élő őzek, szarvasok és vaddisznók élnek.
 • A magas fallal körülvett tágas parkot napjaikban újra vadászatra használják: a francia államelnök hívja meg ide magas rangú vendégeit.
Chambord-i kastély

Hasznos tanácsok a kastély meglátogatásához

 • A kastélyt érdemes kora reggel vagy késő délután meglátogatni, hogy elkerüljük a tömeget.
 • A kastélyban audioguide bérelhető, mely magyar nyelven is elérhető.
 • A parkban kerékpár bérelhető.
 • A kastélyban étterem és kávézó is található.

A Chambordi kastély tökéletes helyszín egy egész napos kiránduláshoz vagy csak egy pihentető sétához. Csodálatos történelmi jelentőséggel és kulturális gazdagsággal rendelkezik, és garantáltan emlékezetes élményekkel ajándékoz meg mindenkit, aki ellátogat ide.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük