A biztosításon ne spórolj az utazás során!

Komoly bajba kerülhetünk és méregdrága lehet az utazás, ha nem kötöttünk előzőleg utasbiztosítást. Mi soha nem indultunk el külföldre utazási biztosítás nélkül, a jövőben pedig főleg nem fogunk. A saját magunk által megtapasztalt dolgok eléggé megtanították nekünk a leckét. Te tanuld meg az én káromból: A biztosításon ne spórolj az utazás során!

utasbiztosítás - A biztosításon ne spórolj az utazás során!

Mi lett volna velem utasbiztosítás nélkül?

Nagy vonalakban leírom, hogy mi történt velünk. 2010-ben egy kisebb társasággal egy utazási iroda által szervezett egy hetes útra mentünk Üzbegisztánba. Ekkor épp nem a kedvenc utazási irodámmal, a Proko Travellel utaztunk, nekik még akkor nem volt üzbég útjuk. Az utazás nagyon jól telt, egészen az utolsó előtti napig. Akkor ugyanis a húgom, a szamarkandi városnézés során hirtelen rosszul lett, elájult és lezuhant a Shah-i-Zinda nekropilisz lépcsősorán. Súlyos fejsérülést szenvedett, azonnali műtétre volt szükség.

Természetesen volt utasbiztosításunk, de így is igen nagy fejfájást okozott, hogy mi legyen. Sok választásom nem volt. Utazzak haza a világ végéről és hagyjam ott az élet-halál között lévő testvéremet vagy maradjak ott, vállalva, hogy akár a munkahelyem is elveszíthetem?

Természetesen az utóbbit választottam.

Nem részletezném annak a további három hétnek a borzalmát, nehézségét, amit még kint töltöttünk. Legyen elég annyi, hogy amikor túl az életveszélyen már végre szállítható állapotba került a testvérem, – de még mindig nagyon rossz állapotban volt, – egy magyar orvos jött ki érte Üzbegisztánba. Menetrend szerinti utasszállító géppel jöttünk haza, még pedig úgy, hogy a repülőgép hátsó üléseit kivették és oda állították be a hordágyát. Ferihegyen pedig várt bennünket a mentőautó, ami a baleseti sebészetre szállította.

És mindezt az utasbiztosításunk alapján a biztosító fizette. Az én, mint hozzátartozó kint tartózkodásomat is. 

Itt az Európai Egészségbiztosítási Kártya semmit nem ért volna. Utasbiztosít nélkül pedig tetemes adósságba vertük volna magunkat.

Bárkivel megtörténhet a baj

Még most, nyolc év után is bele borzongok a történetbe. Nem emlékszem már mennyi volt pontosan az utasbiztosítás összege, szerintem olyan 10 ezer forint körül lehetett.

Elképzelni sem tudom mi lett volna, ha nincs utasbiztosításunk és a kinti kórházi ellátás, az én kinttartózkodáom, a hazaszállíttatás, stb költségét mind nekünk kellett volna kifizetni….

Be kell vallanom azt is, hogy sokszor már az is erőt adott, amikor a biztosítási ügyeket, hazautazásunkat, stb intéző és a hasonló esetekben járatos ügyintéző, akivel telefonon tartottam a kapcsolatot pár szóval megnyugtatott.

És persze ott volt a rengeteg kedves ember, akik segítettek. Az üzbég orvosok, az ápolók, a szállodai alkalmazottak, a kinti utazási iroda dolgozói. Aztán a hazaiak, a családtagok, az utastársak, a kollégák, rokonok, ismerősök, az itteni orvosok, ápolók, nővérek. Jaj istenem biztos kihagytam valakit. De hát csak azzal megtelne egy bejegyzés, hogy ki mindenkinek lehetek hálás.

Na de nem is erről akartam írni.

Ez a baleset olyan volt, ami bárkivel, bármikor megtörténhet.

Kár az embernek áltatni magát, hogy vele nem.

Velünk sem történt előtte sosem és szerencsére azóta sem.

A testvérem is járt már sokkal távolabbi helyeken is és Üzbegisztán volt az 50. ország, ahova eljutott. Még is megesett vele…

Utasbiztosítás nélkül egyszerűen felelőtlenség elindulni külföldre. Európába is.

Mi a helyzet az Európai Egészségbiztosítási Kártyával?

Tudom, ott a bárki által ingyen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya (kék kártya), ami az uniós országokban és még pár európai országban fedezi alapvető orvosi ellátásokat. A kártya minden EU-s országban az ott lakókkal azonos társadalombiztosítási ellátásra jogosítja tulajdonosát, azonban egy utasbiztosítással szemben számos hiányossága van.

Több uniós országban az állampolgároknak önrészt kell fizetniük az ellátásért. Komolyabb sérülés vagy betegség esetén már a 10-20 százalékos önrész is könnyen elérheti a több százezres vagy milliós nagyságrendet. Sőt, ha ezt még magunknak kell megelőlegezni (mint pl. Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban, részben Finnországban), igazán bajba kerülhetünk.

Az sem mellékes, hogy a kártyát csak állami szolgáltatók fogadják el, de több nyaralóhelyen (pl. a horvát tengerparton is) csak privát ellátás érhető el.

Az uniós kártya csak az egészségügyi ellátásra terjed ki, ezért például a poggyászkár, vagy a hozzátartozók értesítésének és odautazásának, valamint a hazautazásnak a költségei mind a balesetet szenvedett utast terhelik.

És mi van, ha a bankkártyámhoz tartozik biztosítás?

Bár a bankkártyákhoz biztosított utasbiztosítások mögött többnyire komoly biztosító áll, ezzel a biztosítással sem lehetünk nyugodtak. Ezeknél a szolgáltatási kör és a kártérítési összegek felső határa igen limitált. Előfordul, hogy a szolgáltatás egyedi feltételekhez kötött (pl. utazási szándék bejelentése a biztosító felé, vagy a kártyát előzetesen használni kell az adott országban). Jó tudni, hogy a szolgáltatás általában csak prémium kártyákhoz jár és csak a kártyabirtokosnak nyújt biztosítást, a hozzátartozóknak, gyerekeknek nem.

Az átlagos kártyához járó biztosítás az alapokat fedezi, így a hazaszállítást, alapvető ellátásokat, de ezeket is csak korlátozottan.

A biztosításon ne spórolj az utazás során!

Ne keressünk kifogásokat. Az utazás árához képest minimális összeg a biztosítás. Én egyáltalán nem tekintem kidobott pénznek. Sőt örülök, ha feleslegesen költöttem rá és nem kellett élni a biztosítás nyújtotta szolgáltatásokkal. A biztosítással a nyugalmamat fizettem meg és az nem kevés.

Ha nem akarunk kockáztatni és a család minden tagját szeretnénk biztosíttatni, indulás előtt kössünk utazási biztosítást. Városnézéshez, tengerparti nyaraláshoz megfelelő egy egyszerűbb biztosítás. Hegymászáshoz, síeléshez azonban speciális biztosítást érdemes kötni.

A testi épség mellett a csomagjainkra, drága technikai eszközeinkre is kiterjedhet a biztosítás.

A legtöbb utasbiztosítás magába foglalja a következőket:

  • egészségügyi ellátás,
  • jogi felelősségbiztosítás,
  • útipoggyász biztosítás elvesztés vagy lopás esetére,
  • összegbiztosítás maradandó egészségkárosodás vagy halál esetére,
  • hozzátartozó kiutaztatása súlyos probléma esetén.

Könnyen belátható, hogy az utasbiztosítás Európán belül is rengeteg előnnyel jár, Európán túlra utazni biztosítás nélkül pedig egyszerűen felér egy hazárdjátékkal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük