A ’70-es évek épületeinek felfedezésére hív a Budapest100

A Budapest100 egy évente megrendezett építészeti és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa Budapest építészeti örökségét, és összekösse a helyieket a városukkal. A ’70-es évek épületeire fókuszáló fesztivál 2024. május 9. és 12. között kerül megrendezésre, és számos ingyenes programot kínál, beleértve épülettúrákat, kiállításokat, koncerteket és workshopokat.

Budapest100

Budapest100 program

A Budapest100 program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, a száz éves házak ünnepeként. Mivel az I. világháború alatt kevés ház épülhetett, 2015 óta a tematikus válogatások voltak a fókuszban. 2018-ban például a terek, 2019-ben pedig a Bauhaus építészet. A pandémia után, 2022-ben a budai Várnegyed házaival ismerkedhettünk meg.

A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Az ingyenes programokon mindent bemutatnak a házakról a pincétől a padlásig. Érdekes történeteket ismerhetünk meg az egykori és a mai lakók életéből.

2014-ben én a Budapest100-nak köszönhetően fedeztem fel a műemléki védelem alatt álló Wekerletelepet és Barátok közt ház titkait.

A Budapest100 bemutatja: ’70-es évek

Míg 2023-ban a 150 éves házak kerültek a fókuszba, addig 2024-ben a ’70-es évek épületeinek és lakóinak történeteibe pillanthatunk be.

A fesztivál kiemelt eseményei:

  • Épülettúrák: Fedezze fel Budapest rejtett építészeti kincseit, és vegyen részt ingyenes túrákon ikonikus épületekben és izgalmas új fejlesztésekben.
  • Kiállítások: Ismerje meg Budapest gazdag építészeti történetét és kortárs művészeti életét a város különböző helyszínein megrendezett kiállításokon.
  • Koncertek és előadások: Élvezze a helyi zenészek és előadók fellépéseit lenyűgöző építészeti környezetben.
  • Workshopok: Vegyen részt kreatív workshopokon, ahol megtanulhat új készségeket, és jobban megismerheti Budapest építészetét és kultúráját.

A Budapest100 program mindenki számára nyitott, aki érdeklődik az építészet, a design és a városi élet iránt. A fesztivál nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy felfedezze Budapest egyedi építészeti örökségét, és új szemszögből ismerje meg a várost.

„A ‘70-es években új városrészek születtek. Volt, ahol a régi városszövet eltűnt, volt, ahol régi és új egymás mellett kezdett élni. Az átalakulás azóta is zajlik. Programajánlónkban a témához kapcsolódó kiállításokat, beszélgetést ajánlunk nektek:
📍XI. Rátz László utca 3-7. // Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium SZ 10:00–18:00
Lágymányos és Kelenföld: lakatlan mocsárból legnépesebb kerület – kiállítás
📍XIII. Faludi utca 4-6/a-b SZ 11:00–17:00
[made in] Angyalföld. Egy fotókiállítás Angyalföld XX. század elején épült gyárépületeiről. Bujnovszky Tamás és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény közös kiállítása
📍XI. Bartók Béla út 48. A Bartók Béla út múltja és jelene SZ 13:00–17:00
Épülettörténeti kiállítás
📍III. Óbudai lakótelep // Kiskorona utca 2-14. SZ 14:00–15:00
Házgyár és Óbuda – előadás és beszélgetés Horváth Péterrel, az Óbudai Múzeum történész-muzeológusával
📍VIII. Losonci tér // játszótér SZ, V 10:00–19:00
Hármas pop-up kiállítás a Losonci negyed félmúltjáról és jelenéről:
A Losonci gyerekszemmel – rajzkiállítás
A Losonci női szemmel – photovoice kiállítás
A Losonci negyed – építészettörténeti kiállítás
Ez csak egy a többféle programtípus közül, amikből jövő hétvégén válogathattok. Programajánlónk nem teljes körű, a teljes programot keressétek a honlapon és a nyomtatott programfüzetben a KÉK-ben és a Blinken OSA Archívumban!” – olvasható a Budapest100 Facebook oldalán.

További információkért és a program teljes listájáért látogasson el a Budapest100 weboldalára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük