3+1 gyönyőrű szerelmes helyszín romantikázáshoz

A legnépszerűbb romantikus helyszíneknek van egy közös pontja: a víz. Legyen az a várost átszelő folyó, homokos vagy sziklás tengerparti szakasz vagy épp a magasból lezúdúló vízesés, az érzelmek szimbólumaként nyilvántartott víz szinte kötelező elem a romantikához, a nászúthoz. Az általam bemutatásra kerülő három szerelmes helyszín szinte zarándokhellyé vált a szerelmesek körében, az első háromban pedig fontos szerepet játszik a víz is.

Verona látképe

3+1 gyönyőrű szerelmes helyszín romantikázáshoz

Párizs, Velence, Róma – sokak szeint ezek a legromantikusabb úti célok. Nem mellesleg a víz ezekből sem hiányozhat. A European Best Destinations portal által készített legromantikusabb helyek listáján is ezek foglalják el az első helyeket. Amikor ezt a bejegyzés készítettem, megemlítettem, hogy nekem kicsit hiányosnak tűnik, van még néhány hely a nagyvilágban, ami méltán beférne a sorba.

Persze volt olyan település, ami épp a mérete miatt maradt ki a listából, mert túl kicsi volt. Közép-Európa legromantikusabb városai mellett azonban szerintem érdemes még pár romantikázásra alkalmas helyszínt megemlíteni, így rögtön ajánlok is négyet. Az első háromnál víz is fontos szerepet játszik, a negyedik azonban más szempontból is kilóg a sorból.

Verona, Olaszország

Verona, a szerelmesek fővárosa Olaszország északi részének egyik fő turistaattrakciója. Rómeó és Júlia városa Shakespeare drámaírói zsenijének köszönhetően évszázadok óta a tragikus szerelem jelképe. Középkori hangulata, mészkőből épült reneszánsz palotái, hangulatos utcácskái, a kanyargóan bájos Adige folyó, nyüzsgő piaca és otthonos kisvendéglői, illetve kávézói minden évszakban garantálják a kellemes kikapcsolódást.

Festői szépségű reneszánsz paloták, ódon hangulatú, szűk sikátorok, falakról sugárzó középkori történelem, évszázados legendák és operafesztivál. Mindez Verona, Rómeó és Júlia városa, a szerelmesek fővárosa. Rengeteg szépség, mediterrán életöröm és az ehhez társuló feledhetetlen élmény vár az évente a több mint egy millió turistára, aki a szerelem olasz városába látogat. Verona látnivalói, a történelmi épületeinek értéke és fontossága révén 2000-ben UNESCO Világörökségi státuszt kapott.

Veronában a február 14-i Valentin-napot négy napos rendezvénnyel ünneplik. A Verona in Love alatt a városba érkezők az utcákat vörös fénybe borító szív alakú lámpások alatt romantikázhatnak. A Piazza dei Signori ingyenes koncertjei, a bor- és süteménykóstolók és vásárok gondoskodnak a kellemes kikapcsolódásról.

A Szív üzenete elnevezésű üzenőfalra minden szerelmes pár kitűzheti a maga romantikus fogadalmát. Júlia házát a híres erkéllyel ebben a négy napban is szinte kötelezően látogatja mindenki. Az alatta álló Júlia-szobornak csodatévő hatást tulajdonítanak. Aki megérinti a szobor keblét, az szerencsés lesz a szerelemben. Az egyedülállóak pedig még abban az évben megtalálják hű társukat.

Kréta, Görögország

Kréta, a görög sziget ma már valóságos szerelmi fészek. Egyre több, a hűvösebb évszakokban házasuló nászutas pár választja úti célul. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy a délkeleti részeken szinte teljesen észak-afrikai a klíma. A sziget már kora tavasszal kivirágzik, még a legkopárabb részek is zöldbe borulnak február közepére.

Krétára már a megérkezés is varázslatos élmény, szinte a tengerre száll le a repülőgép. A leírhatatlan kék víznek köszönhetően rögtön a paradicsomban érezzük magunkat.

A téli időszak különösen alkalmas kiadós séták megtételére, a természet szépségeinek felfedezésére. A 16 km hosszú, 300 méter magas sziklák között haladó, 1962-ben nemzeti parkká nyilvánított Szamaria-szurdok bejárásáról viszont le kell mondani, mert azt csak tavasszal nyitják meg a látogatók előtt.

Tavernák, haléttermek sokasága gondoskodik arról, hogy legyen elég erőnk a túrázásokhoz.

Kréta szigete Görögországban

Niagara-vízesés, Kanada – Amerikai Egyesült Állomok hatása

Amerikában Valentin-napkor is sok szerelmespár vándorol el a Niagara-vízeséshez. A Kanada és az Amerikai egyesült államokhatárán fekvő Niagara folyó elválasztja Ontario tartamányt és New York államot. Egyik része a határ kanadai oldalán lévő Patkó-zuhatag, a másik pedig az amerikai oldalon az Amerikai-zuhatag.

A legtöbb szerelmespár az USA-ban található Menyasszony fátyol-zuhatagot keresi fel, amit a Luna-sziget különít el a többi résztől. A romantikus fotózások fő helyszíne egy indián legendának köszönhetően lett a szerelmesek mekkája. Az őslakosok úgy hitték, hogy a Niagara-vízesés mögött a vizek istene, Hinum és harcos fiai élnek. Minden évben gyümölcsökkel és friss virágokkal megrakott áldozati kenukat bocsátottak vízre, hogy szerencse és boldogság kísérje életüket. Ám egyszer megbetegedtek a víztől, ezért feláldozva a törzsfőnök lányát, őt küldték kenuval a zuhatag alá. A lány pedig szerelembe esett Hinum egyik fiával, akitől megtudta a titkot: egy kígyó mérgezi az indiánok vizét.

A lány visszaköltözött népéhez, hogy elmondja, hogyan tudják megölni a hatalmas szörnyeteget, majd visszatért a lezúduló víz mögé. Az elpusztított kígyó teste patkó alakban terült el a vízesés felett, az indiánok szerint innen származik a zuhatag formája.

A hely kedveltsége a szexszimbólummá vált világsztár, Marilyn Monroe részben itt forgatott ó, 1953-as Niagara című filmjének bemutatása után jócskán megugrott. Azóta az újvilágban a nászutasok fővárosának tartják.

Niagara-vízesés

Terni, Olaszország

Az olaszországi Terni több szempontból is kilóg a sorból. Egyrészt itt nem játszik fontos szerepet a víz, és csupán egy látnivalója van. Az az egyet sem nászút során keresik fel, sokkal inkább házassági esküt tenni vagy azt megerősíteni jönnek ide a szerelmespárok.

Terni bazilikája a szerelmesek zarándok helye. Február 14-én, Valentin-napon a világ minden részéről érkezett párok ezrei keresik fel a Rómához közeli Terni város bazilikáját, hogy San Valentino sírhelyénél jelentsék be eljegyzésüket, tegyék meg vagy újítsák meg házassági esküjüket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük