300 éves Szeged, a napfény városa – videó

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa, Csongrád-Csanád vármegye székhelye. A terület az újkőkor óta lakott, 2019 mégis különleges a Tisza parti város életében. Hisz ekkor ünnepli a szabad királyi városi rang visszaszerzésének 300. évfordulóját. A jeles évfordulóra még hatalmas születésnapi torta is készült. Egy csodálatos videót hoztam, hogy megismerjük, milyen szép is a 300 éves Szeged.

300 éves Szeged

Szeged az utóbbi napokban a soha nem látott méretű viharáról került a hírekbe. Természetesen én nem erről fogok írni, hanem a hónap végéig látható kiállításokról.

Bár a 300 éves évfordulót ünnepelnek, Szeged jóval régebben épült. A Maros és a Tisza találkozásánál épült város 1719-ben szerezte vissza Szeged a szabad királyi városi rangját, ezt ünnepeljük az idén.

A 300 éves Szeged évfordulóra izgalmas történeti kiállításokkal várják az érdeklődőket: 

  • Klauzál tér: Interaktív élménytér – Szeged “Tortája”
  • Fekete ház: Szeletek a múltból – Várostörténeti kiállítás
  • Kass Galéria: Az eltűnő Palánk nyomában.

Bevallom őszintén, a Klauzál téri “Torta” nem igazán nyerte el a tetszésemet. A szép teret teljesen agyon nyomja a hatalmas cukor építmény.  Ez annyira letaglózott, hogy be se mentem megnézni a két részből álló kiállítást. 

300 éves Szeged

Az első térben egy körülbelül 20 perces filmet vetítenek Szeged történetéről, jelenéről és jövőjéről. A kiállítótér másik felében interaktív digitális játékok várják az érdeklődőket: a látogatók által kiszínezett rajzok megjelennek, “‘életre kelnek” az óriási méretű kivetítőn. Egy digitális terepasztalon Szeged ikonikus épületeivel játszhatnak az érdeklődők, a korábban elkészült színes rajzukat pedig képeslap formájában haza is vihetik.

A kiállítás 2019. szeptember 29-ig látható, hétköznapokon: 10-18.00, szombaton és vasárnap 10-20.00 között.

A 300. évfordulóra készült el a Trónok harca stílusában a Szeged harca videó, amit pár hónapja már bemutattam.

Bár ez a videó, amit találtam 4 évvel ezelőtt készült, de nagyon jól bemutatja milyen a 300 éves Szeged.

Olvasnivalók Szegedről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük