250 éves tatai platán lett az Év Fája 2022 cím nyertese

A tatai Angolkert 250 éves platánfája lett az Év Fája 2022 cím birtokosa. Az Ökotárs Alapítvány által kiírt verseny július óta tartó online szavazásán 3887 szavazattal a tatai Cseke-tó fölé beívelő platán „híd” érdemelte ki az első helyet. A Hős Fa címet idén a Lengyeli-legelő fái, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az Aggastyánok, a Micsky hársak egyike kapta.

platán "híd" a Cseke-tó partján Tatán, az Év Fája 2022 győztese

Év Fája verseny

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, amivel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

2022-ben 32 jelölés érkezett a versenybe, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 12 döntőst. A döntősök közül pedig a közönség online szavazással választotta ki kedvencét július 1. és október 1. között. A fákra összesen 12606 szavazat érkezett.

250 éves tatai platán lett az Év fája 2022 cím nyertese

A nyertes a tatai Angolkertben található Cseke-tó egyik legjellegzetesebb fája, a 230-250 éves platánfa lett. A platán valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett, így egyfajta hidat képez a Cseke-tó vízfelszíne felett.A közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon.

A 12 döntős helyezési sorrendje

1 Platán „híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett-3887 szavazat
2 Gesztenyefa Angyalföldön – 2964 szavazat
3 250 éves fekete nyárfa – 1963 szavazat
4 A Bakáts tér Hőse – 852 szavazat
5 Nagy idők tanúja – Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában- 737 szavazat
6 Kincses Makkfa – 552 szavazat
7 Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében – 487 szavazat
8 A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban – 387 szavazat
9 Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái – 307 szavazat
10 Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete – 296 szavazat
11 Aggastyánok (Micsky hársak) – 100 szavazat
12 A gyógyító fa Petus Márta – 74 szavazat

A zsűri döntése alapján a Lengyeli-legelő fái kapták a 2022-es Hős Fa címet. A legelő a Zala megyei Szentpéterúr és Pacsa települések határvidékén fekszik, és a benevezett matuzsálemi vadkörte- és tölgyfák az itt található gémeskutakkal, forrással, pásztorszoborral együtt a hely jelképei. A fák napjai megvannak számlálva, mert a tervbe vett M76-os autóút nyomvonala épp a legelő közepén megy át.

A különdíjas hársak a Pest megyei Dánszentmikós határában állnak. Egy elszánt és lelkes helyi csapat már korábban megtisztította elhanyagolt környezetüket, pihenő- és kirándulóhelyet hozott létre, faápolót fogadott megmentésükre.

A győztes tatai fa az Európai Év Fája címért is versenyezhet majd.

Tatán nem ez az első fa, ami eredményesen szerepelt az év fája versenyen. Az Öreg-tó partján álló platán 2014-es hazai győzelme után 2015-ben az Év Európai fája versenyben az előkelő második helyezést szerezte meg.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük