A csodálatos Országgyűlési Könyvtár

Nem igazán jellemző, hogy rövid idővel a fotóim elkészítése után el is készül a bejegyzésem. Pedig sokkal egyszerűbb lenne addig írni, amíg friss bennem az élmény és jobban emlékszem az elhangzott információkra. Most ez egy kivételes alkalom. Szombaton, a Kulturális Örökség Napjain többek közt az idén 150 éves Országgyűlési Könyvtár látogatásán jártam.

Országgyűlési Könyvtár

Az Országgyűlési Könyvtár az Országház épületében található, az épület baloldaláról közelíthető meg. A nyilvános országos jogi szakkönyvtárba minden 18 éven felüli magyar és külföldi állampolgár beiratkozhat. Az első beiratkozáshoz interneten be kell jelentkezni. A könyvtár látogatásért éves tagsági díjat kell fizetni, de vannak akik ingyen vagy kedvezményesen látogatják a hatalmas anyaggal büszkélkedő gyűjteményt.

Országgyűlési Könyvtár története

Törvényhozó munkát segítő könyvtár létrehozásáról 1868-ban döntöttek. Bassó Ármin vezetésével először a Magyar Nemzeti Múzeum épületében Képviselőház Könyvtára néven nyílt meg. 1873-tól 1902-ig az Ybl Miklós tervei alapján épült Sándor utcai Régi Képviselőházban működött1902-től a Steindl Imre által tervezett új Országházban folytatta tevékenységét.

Megalapításától kezdve 1952-ig a magyar parlament szervezeti egységeként belső, zárt, intézményi szakkönyvtárként működött, alapvető feladata az országgyűlési képviselők munkájának támogatása volt.

A könyvtár 1952-ben vált nyilvánossá a Minisztertanács 2042/1952. számú határozata nyomán. A rendszerváltozás után a könyvtár újra a törvényhozás könyvtára lett, ugyanakkor megmaradtak a nyilvános közkönyvtári és országos tudományos szakkönyvtári feladatai is.

2013-ban a könyvtár-megújítási folyamat részeként elbontották az ötven évvel korábbi beépítéseket és visszaállították a Steindl Imre terveinek megfelelő 1902-es állapotot. A megújult és másfélszeresére bővített térben 130 olvasó foglalhat helyet.

Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei

Az Országgyűlési Könyvtár fő gyűjtőkörei:

  • az állam- és jogtudomány, a politikatudomány, a modern kori egyetemes történelem és a magyar országgyűlés dokumentumait teljességgel,
  • az újkori egyetemes történelem, a magyar történelem, a közgazdaság-, a szociológia és a statisztikatudomány kiadványait válogatva.

Könyvtári gyűjtemények:

  • a magyar és külföldi parlamentek törvényhozási dokumentumai,
  • ENSZ hivatalos kiadványai,
  • Európai Unió hivatalos kiadványai,
  • szervezetekkel kapcsolatos szakirodalom,
  • muzeális könyvek gyűjteménye megközelítőleg 8000 művel.

Az olvasóteremben számítógépek állnak az olvasók rendelkezésére és biztosított a könyvtár területén a Wifi szolgáltatás is.

A nyilvánosság számára a könyvtár nem kölcsönöz, a könyvek és folyóiratok csak helyben olvashatók és fénymásolhatók, akár digitális formában is.

A muzeális gyűjtemény alapját Gyurikovits György pozsonyi táblabíró könyvgyűjteménye adja. A legrégebbi könyv a Werbőczy István féle Tripartitum (magyarul Hármaskönyv). Az országbírói ítélőmesterből nádorrá lett Werbőczy István 1504-ben kezdte el a korabeli Magyarország jogi szabályainak és szokásjogainak összegyűjtését, rendszerezését és írásba foglalását, 1514-ben fejezte be. Eredeti latin címe: „Tripartitum opus iuris consuetudinarii inclyti regni Hungariae”, magyarul: „Nemes Magyarország szokásjogának Hármaskönyve”.

Már a bejutáshoz is csodás helyen kell végig menni és itt sem marad el a biztonsági kapus ellenőrzés.

Országgyűlési Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár

Egy külön teremben könyvkötészeti gépkiállítás és bemutató, könyvtári eszközök és tárgyi emlékek múltidéző kiállítása tekinthető meg.

Országgyűlési Könyvtár

Többek közt látható még a sűrített levegővel működtetett csőposta is, amivel a könyvtárosok 2013-ig eljuttatták a kérőlapokat a raktárba.

Országgyűlési Könyvtár

Az olvasóterembe az 1902-es állapotot állították vissza, de az asztalokon ott találjuk a wifi képes laptopokat is. 1990-tól minden dokumentum digitalizált formában is elérhető.

Országgyűlési Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár

Országgyűlési Könyvtár

Bár a könyvtárba egyéb alkalommal is eljuthattam volna, ennyi információt nem tudtam volna meg, mint most a vezetett ismertető során. Érdemes jövőre is figyelni a meghirdetett programokat és időben jelentkezni, mert a túrák létszáma igen hamar megtelik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük