100 millió utast szolgál ki a világ legnagyobb, újonnan épült repülőtere

Kevesebb mint öt év kellett a világ legnagyobb befogadóképességű repülőterének megépítéséhez Pekingben. Az elkészült Daxing Nemzetközi Repülőtér nagy mértékben tehermentesíti a pekingi olimpiára 2008-ban jelentősen kibővített Beijing Capital Nemzetközi repülőteret.

A 2008-as reptér a tervezett 85 milliós kapacitása ellenére 2016-ban már 100 millió utast szolgált ki, így égetően szükség volt az új reptér felépítésére a kínai fővárosban.

A Daxing Nemzetközi Repülőtér alapterülete 1,4 négyzetkilométer, évente 100 millió utas kiszolgálására képes, de csak egyetlen terminálból áll. Viszonyításként elég annyi, hogy alapterület nagyobb, mint a londoni Heathrow négy terminálja összesen.

Wired értesülése szerint az építkezés 9 milliárd fontba, vagyis átszámítva mintegy 3241,44 milliárd forintba kerül. A Heathrown ehhez képest egy harmadik futópálya 14 milliárd fontba (kb. 5042 milliárd forint) kerül, és leghamarabb 2026-ra készülhet el.

A hétemeletes épület a világ első olyan terminálja, ahol két indulási szint is van. A repülőtérhez hét futópálya tartozik és képes ellenállni egy 8-as erősségű földrengésnek is. Különlegessége, hogy csillag alakúra építették , így az utasoknak a legtávolabbi kapuhoz is csupán 600 métert kell gyalogolniuk. A nagyobb európai vagy amerikai reptereken ettől sokkal több sétára van szükség.

A repülőtér „papírmentes” is lesz, a check-in ugyanis arcazonosítással, a poggyász követése pedig mobiltelefonnal történik majd.

Az építmény már áll, de csak 2019. szeptember 30-án nyitják meg az utasok előtt.

Daxing Nemzetközi Repülőtér – videó

További olvasnivalók Kínából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük